Assalamualaikum mamy² sya dah 7 hari tak datang bulan patut ke jumpa doctor? Dah buat PT tpi negatif

1 Balas

Awak period regular tak? Kalau regular patutnya dah double line even samar. Tp boleh jadi badan awak sejenis hcg level lambat detect. Jadi saya sarankan awak tunggu hingga lewat 14 hari. Kalau double line/samar In Sha Allah, pregnant. Dan guna upt dip&tell, lebih murah & reliable, test first urine in the morning. Saya dulu 14hari lewat baru terang benderang. So for now, jaga kesihatan awk & bedrest. Kalau negative, mungkin masalah hormon & ia normal selepas kahwin. Boleh ke klinik utk check apa yg problem. Kalau awk ke klinik skrg utk scan, mmg takkan nampak apa2 sebab masih awal. Kalau period awak irregular, disarankan check lepas 14hari missed period juga & it’s normal. Sebab irregular period mmg lambat nk detect pregnancy. Good luck ya moga ada berita baik

10mo ago

Ya sis. Sebaiknya tunggu lewat 14 hari. Tp kalau tak sabar, sis check 3 hari sekali baru nampak perbezaan. Sis pernah miscarriage jadi sis kena jaga diri, jgn buat kerja2 berat buat sementara waktu ni. Sebab upt sis pun dah samar2 kan. Boleh jadi sis pregnant tu 😍