Mummy nak tanya supplement apa yg boleh meriahkan lagi susu badan yea ?

12 Balas

Pada saya, untuk banyakkan susu badan ni kena makan atau buat apa yang buatkan kita happy. Kalau happy automatic susu badan meriah. Kalau stress, sedih, emosi tak stabil secara tak langsung boleh ganggu pengeluaran susu badan juga. Dengan kekerapan susukan anak. Supply on demand. Lagi kerap baby menyusu lagi meriah lah susu badan. Pengalaman saya, anak pertama saya susukan sampai 4 tahun. Walaupun 3-4 tahun tu dah ngempeng je, tapi masih ada susu. Tips dia cuma jangan stress, dan kerapkan menyusu je. Saya perasan kalau saya sedih atau stress memang susu saya kurang. Macam mana saya tau susu saya kurang, anak asek meragam dan macam tak puas susu. Saya tak pernah pam. Direct je.

Byk org kata jgn stress tapi x tahu mcm mana nak x stress kalau kita busy kerja, malam penat dengan baby, pump pon dpt sikit huhu. Saya still susu x meriah tapi alhamdulillah cukup utk anak saya. Saya just jaga jadual perah kat ofis. Pam setiap 3 jam. Kalau busyyyy sgt pon make sure pam sebelum masuk 4 jam. Everytime saya pam dpt sikit je dalam 3-4 oz tapi saya akan pam dalam 6 kali sehari. Berkorban demi anak. Saya buat je setakat mana yg mampu. Malam saya df anak. Inshaallah puan pon boleh. Btw saya dah try horlicks, roti jagung, halba, susu kurma etc yg org kata boleh bykkan susu tapi x menjadi dgn saya.

8mo ago

bagi sy byk dn cukup utk baby. itu yg selalu sy set dlm mindset. jadikan kawan opis awak tu sumber inspirasi. kalau kita compare dgn dia akan buat kita stress. buat apa susu byk2 tp hnya simpan di freezer. last2 expired dn terbuang mcm tu je awak😊. betul tu. amount tu xpenting. yg penting cukup utk baby

sy minum innate lactea ika nabila tu . susu alhamdulillah tetap ada . stiap kli pam dpt 2oz - 3oz utk stu breast . so kalau dua , dpt 5 - 6 oz la . cuma bila sy strss ..sy perasan dia drop . kalau sy happy dia bnyk . so kat sini . tak perlu pun milkbooster ..tp sy amik jela sbb ada bahan yg bagus dlm tu . dia bole pekatkan susu . anak sy bru 1 bln lbh . nk nyusu stu jam skli . alahai . kdg sy asyik pkir susu takde sgt sbb dia nk stu jam skli . kdg smpai dia ngamuk2 tak puas nk nyusu . tp sy bg jee jeee . takde tpp fm pun .

8mo ago

kalau baby nak menyusu sejam sekali itu bukan sebab susu xde. tapi itu mmg demand baby awak. dia akan minta susu setiap 1jam😊🫰

Mcm sy dl suami buat air susu+badam+kurma.. blend smua tu minum pagi n ptg.. alhamdulillah meriah susu smpai mnitik.. try la buat.. mana tau bkesan kat awk

8mo ago

Tq sharing ❤️

doktor klinik swasta kata kena happy tak stress utk meriahkan susu badan.. kalau dia nak bagi supplement pun dia bagi pil hormon buat happy

Macam sy dulu ada masalah susu badan jugak. Try supplement mcm mcm xjadi. Last2 berhenti makan ubat perancang. Lepas tu susu meriah terus.

Saya mkn Lecithin-E Nutrilite dr Amway. Alhamdulillah susu masih ada skrng anak dh 1tahun 4bulan. Susu lancar je keluar.

kerap penyusuan dengan pump, banyak minum air masak, jaga makan, cukup rehat dan jangan stress.. insyallah susu meriah..

usia baby awak? baby directfeeding atau awak epmom? apa yg buat awak rasa susu badan awak kurang. cuba share

8mo ago

sama2 awak. awak kena tahu, kadang ni baby menangis bukan sebab dia nak susu. itu adalah salah satu cara baby berkomunikasi dgn awak dear. awak kena bertegas. if awak mmg nk fully breastfeeding. tak kn nanti baby belom cukup 6bulan mak ayah awak dah suruh suap mknn. sbb igt baby xkenyang. awak kena tahu yg baby bawah 6bulan hanya boleh minum susu ibu/fm sahaja

sy DF,,bnyk2 minum air,,sup2 cmtu,,pastikan ckup makan hahah,,susu meriah jg,ank kenyang,