Ada tips tak nak beranak awal? Kalau makan nenas bole rangsang kontraksion ke?btw sya 37minggu.

14 Balas

saya due 1/11 melahirkan 11/10 , 37 weeks juga , tapi saya kuat berjalan , smpai satu hari tu , contraction hampir lima hari , dan time 11 hb tu contraction kuat sngt smpai tak tahan , padahal check baru 3cm dinding baru 1.5cm , malam tu tak tahan sngt contraction , saya meneran je setiap kali contraction tuptup dah 7cm pembukaan terus masuk labour room , tapi sbb anak lahir awal so kuning tinggi sikit lahh 😁

Dlu sy GDM on diet , Kena serah diri 2hari sebelum 40minggu. Saya makan mcm2 benda sbb nak bagi beranak awal. Malangnya tak berhasil. Sy rasa bergantung pada diri awak @ rahim awak kot. Kalau setengah org tu makan nenas muda pun da boleh cepatkan bukaannya

8mo ago

Sy mmg jenis lambat bersalin . Mak sy kata dia dlu pun semua overdue . Nurun la kot. 😅

Nenas bukan punca kontraksi. Saya awal pregnant taktahu pn pregnant masa tu bedal nenas banyak sangat. Tetiba selera sangat masa tu. Rupanya tgh pregnant 8 minggu. Bila tanya doc pn doc kata makan nenas takde masalah. Sama mcm buah lain.

8mo ago

Hahah takdela. Mungkin tu kata org dulu. Saya jenis suka cari fakta tentang pantang dulu2. Tiap kali dpt jumpa doc, satu atau dua soalan tentang pantang larang org dlu mesti saya akan tanya utk kepastian. And saya suka follow dr. Imelda balchin kat FB 🤭. Kadang yg tak logik pun ada. Apa pun ikutlah pada masing2. If nak ikut juga cara orang dulu then ikut.

Sama la mmg mengharap baby kuar cpat. Ni skrng ni tengah nak minum raspberry leaf tea tu 2x sehari, buat senaman butterfly , jalan2 slagi blh jalan🤣 pujuk2 baby hari2… harap kuar la dia haha.

8mo ago

semoga dpermudahkan sis🥹

senaman2 yg bole cptkn buka laluan, byk je tu kt ytubee.. hmmm, sy plk doc pkr syorkn beranak tepat 37w sbb sy preeclampsia (drh tggi smasa mgndung), ikt due sbnrnyaa 15/11 . 🥺🥺🥲

8mo ago

hai sis. due kita sama. hehe. semoga dipermudahkan semuanya untuk kitaa.♥️

Sy plak due 14/11 Ni...kmrin msuk wad ingtkan leaking btul2..hmpir kena induce,cek punya cek rupanya keputihan ,hmpir Nak pengsan msa tu skit lagi kena induce,hihihi

8mo ago

Bila dgr induce Ni Rasa jantung tu brdegup kencangkan,apa Xnye...skit induce tu pun aduiii..anak no dua induce,merayu2 sy mnta czer ..last2 brsalin biasa jga tu pun tngh mngcup dua kalimah syahdah sda..🥹🤣

Masa ank 1st dulu, sehari sebelum serah diri, saya mnum air tebu 😂.. Subuh esk nya, dah kluar lendir darah. Pastu g serah diri.. Bukaan 3cm. Mlm tu bersalin

8mo ago

bestnyaa mlm dh bersalin🥹

kalau sy berjalan kat mall..hahaha...pusing2 sampai la penat .kawan sy lagi la hiking. esok dia beranak dh.. 🤣🤣🤣 sy xmampu nak hiking.

8mo ago

Hiking bagus untuk cepatkan station baby.

sy pun terfikir nk makan nenas. tp risau pulak, bkn setakat X larat skg ni, tp selagi baby X keluar selagi Tula rasa susah hati.

8mo ago

tulaa ..sya risau kena paksa besalin nnti😢

tulaa.. nk jgk beranak awal. taknak la smpai overdue. kena paksa lagi sakit. lagi smnggu nk ckup 37. maybe awk boleh try bersama husb.

8mo ago

samalaa sis ,baby mengeras sajaa ,keluar takkan pulaa😢