Vitamin apa yang sesuai untuk sy yg tak suka makan kapsul yg besar2

#firstmom btw sy baru 11 week , sy mmg sejenis orang yg tak boleh telan kapsul yg besar2 , folic acid yg kecik pon sy termenung dulu 😭 ada tak vit yg sesuai untuk sy#pleasehelp 😔

6 Balas

klau pglmn sy sis. sy pn sejenis xboleh telan ubat biji. time bujang klau dmm ek apa mesti hancurkan dlu ubt dlm sudu. then bila dh kawin & preg sy paksa diri & usaha sgguh2 utk telan ubt biji sbb sy tau ubt² yg dibekalkan kt klinik mcm acid folid,vit,ubt tmbh drah apa smua tu adalah ubt biji xde ubt air. sy pikir demi ank dlm perut demi diri sndiri jgk ubah mind set kena berani telan. sy cuba byk kali smpai sy berjaya telan ubt bji wlpon menyeksakan haha...now preg ank ke2 alhamdulillah ubt besar pn dh boleh telan.

Hai. Saya pun sebelum pregnant dulu langsung xboleh makan ubat pil ni. Jarum pun saya takut dulu. Tapi start mengandung anak first, saya belajar telan ubat hentam la kecik ke besar sebab saya nak anak dalam kandungan saya baik2 jer. Jarum masa mengandung pun banyak nak kena hadap, so saya redha je & positive terus. Sis boleh cuba, lama2 should be okay..pikir kita boleh buat apa sja untuk baby kita kandung

kalau sis nk mkn pape jenis ubat sis kena refer doktr kk tnya sesuai ka tak . ubat yg kk bg mmg beso beso tp telan laju laju 😆😅

Saya ada baca maltofer ok , isap jeh rasa mcm coklat org kata ...

asid folid yg biase2 je, pastu minum susu wildan je

boleh try calla milk atau lazz susu kambing kurma.