normal ke keputihan mcmni semasa hamil, hamil 12week

16 Balas

normal sis.. kalau tak jage nnti jadi teruk...kalau nak elak dari teruk kene bersih betul2 kat bawah .. lepas kencing lap dgn tuala biar kering .. nak hilangkn keputihan makan yougert original + buah @ susu pekat manis 1 sudu kecil( nak bagi manis sedp dimkn) nurse pon sarankn pada sy... sy buat mmg mnjadi.. 👍

3y ago

u r welcome 🥰 TakeCare

sy pun awl² pregnant kena mcm sis ni.. gatalnya ya ampunn.. pastu sy cuci guna air suam letak garam. 2 atau 3 hari sekali sy buat. Now dh 8 weeks, Alhamdulillah dah takde keputihan. lepas kencing lap dgan tuala bersih. jgn biar miss V lembab..

3y ago

tq sis , tula saya kdg2 ada kdg2 xda , kalau buat kerja letih sikit dia msty kluar bnyak, sis amalkan ubat apa ya spnjng preg ni,

normal atau tak, better inform misi atau doctor. kadang ada je yang normal dia tak gatal dan sebagainya tapi bila buat swap test ada gbs. Bila awal tahu keputusan, takde kita tertanya-tanya. Kalau ada, senang misi bagi ubat awal-awal.

3y ago

saya pun first baby jugak. 😁 gbs tu keputihan puan. Selalu doctor akan tanya ada keputihan tak, banyak ke sikit, warna apa. Kalau lepas swab keputusan okay, maksudnya keputihan tu normal lah. kalau tak, dia akan beri effect pada baby masa lepas lahir nanti. Kalau tahu awal, sebelum bersalin dia akan on antibiotics. Doctor akan lebih alert la untuk kita dengan baby nanti. In Sha Allah takde pape kalau kita tahu awal.Boleh protect awal. Saya pun ada keputihan sikit. Tak banyak pun. Tapi tetap doctor suh swab. Alhamdulillah, tak de pape. Keputihan normal.

normal sis tpi kena jaga betul² hartu saya jmpa doc sebab ad keputihan warna coklat² tpi tk bnyak dia kata keputihan ni pun boleh menyebabkan kencing kotor.dia bagi saya 1 krim untuk sapu dkt bahagian bawah tu 2 kali sehari

3y ago

oh bestnya sis , bby dh 18week , dh nmpk bbybum blum ? saya bru 12week hehe

Saya dulu kena macam ni..teruk juga saya punya keputihan..pi klinik doctor cakap normal & tak ada pun doctor yang cakap saya gbs..saya tak tahu sebab kandungan sulung & lastly saya gugur….😢 entahlah,sedih.

3y ago

tapi dapat detect ada keputihan awal2 masa 5weeks tapi kandungan masih okay..lastly 8weeks dah tak ada..3weeks saya bawa kandungan tiada nyawa & tak turun2..terus doc suruh cuci at 11weeks. Saya doakan semua dipermudahkan untuk sis..semoga baby Selamat membesar dengan sempurna sehingga process kelahiran..

selagi putih susu tkpe, kalau keputihan bertukar warna kekuningan, atau hijau susu, berketul, berbau, gatal, kulit bahagian intim jdi ruam kena inform nurse n dr untuk check gbs. gbs bahaya untuk baby.

3y ago

terima kasih sis 🥰

Normal. Sungguhpun bagitahu maklum siap siap kepada misi atau doktor setiap kali pemeriksaan. Sebab jika semakin banyak walaupun putih, takut GBS.

3y ago

kuman pada vagina. dia tak bahaya sgt pada kita tapi pada baby bahaya. Nak nak bila bersalin normal.

Tak kisah keputihan pape pon, better bagitau doctor. Pastu jangan lupa mintak buat swab untuk check gbs

sis, sy pernah keputihan masa pregnant pertama. sy try tak makan manis, tak minum bergula..ok lepas tu.

3y ago

cuba la..dlm seminggu tgk mcmana..

normal kalau tak de gatal ..bau tak mnyenagkan...atau btukar warna hijau