hy nx tnye , kalau kndgn dh 8 bln bole bkak bku pink x? agak² kne mrah tak?? sbb xde sjil nikahhh ..

39 Balas

Membe saya kes mcm ni juga Hamil luar nikah, last kandungan dia dah 8bulan baru dia terus terang dgn parent , parent dia hntar g johor rumah penjagaan apa ntah .. Memang kena bebel sbb lambat tp ok lg dri tk buat apa lngsung sbb nk bersalin nnti pihak hosp nk check buku tu sbb dlm buku tu kan ada chek up dari bulan ke bulan kan so dkt situ la boleh detect apa2 maklumat tentang kandungan Takde apa la sis buat buku pink tu takperlukan sijil nikah pun takpe , ckp je single mom yang penting ada rekod kandungan Kalau takde susah sbb kita tk tahu nnti baby lahir mcm mna cukup tak week dia , mom ada hb low tak , mom jenis darah apa , dan bnyk lg laa

bole buka sis, sy dh 30 weeks 5 hari bru buka isnin lepas .. doc x mrh, psal sijil tu smua dorng kebelakangkan sbb tu cuma syarat sahaja.. asalkan awk dgn bby selamat.. klau mcm dkt kk sy, dia tnya psal psngan , dduk dgn sape and sape akan jaga bby lepas bersalin.. sbb smua tu dia akan recordkan jgak.. and alhamdulillah dorng tumpukan sepenuhnya attention dkt sy masa hari buka buku tu.. sbb dh terlewat sgt..no pressure sis.

Bole.. G swasta pun blh ikut prosedur.. Nty kena ambil darah dan minum air gula.. Butter cpt buka buku tu 8bln risau bila² je bolh bersalin.. Sis pergi g buka buku.. If risau nk buka buku dkt kerajaan dn bersalin dkt kerajaan buat dkt Swtr.. Jgn tangguh ² ya kesian bby dlm perut tu x tau sihat ke x .. 😘

Allah lama sangat tu sis kena bebel juga tu...tapi pekak kan telinga ja...pergi je untuk kesihatan baby dan keselamatan diri..xpa sijil nikah xde...itu hanya syarat...janji kita x buang baby tu dah...jaga elok2...saya doakan moga sis dan baby dilindungin dan sihat selalu...👍👍

Pergi je sis buka. kalau takde buku pink time bersalin lagi payah nanti. kalau nak buat check up kat swasta sekarang procedure nak kena buat covid-19 test tu semua. kira kalau first time memang kena ada 1k dalam tangan lah. kalau kerajaan tak perlu keluar duit banyak sangat.

hmm meh sini aku gitaw . aku pun 8bulan tkde sijil nikah . luar nikah laa katakan 😌😌😌 , tkde buku pink . just buku hijau mcm buku priksa gigi jer dapat . tp utk privasi then kalau cekk pksa gi swasta . bratus jg abis demi bby hmm maaf 😌

Tak semua nurse akan marah. Bila dorg tahu kes mcm tu dorg xkn stresskn si ibu. cuma ada serba sedikit nasihat yg diberi yg boleh si ibu buat ketika mengandung. lg pun mmg perlu ade buku pink serta memudahkan pihk hospitl kerajaan ketika bersalin nnt jgk.

kawan saya pun buka buku pink masa 8 bulan. Bebel2 tu tadah je lah. Yg penting awak n baby selamat. Xde surat nikah takpe. Sebut je awak single parent. Nurse faham. Klau dia bebel2 pun dia buatkan juga buku awak. Dia check baik2 juga nnt.

Saya 9 bulan baru buka buku pink.. sebelum ni buka buku kt swasta . Doktor kata tak kisah lambat sebab buku swasta lengkap dah checkup . Diorg followup dari buku swasta tu . So nak bersalin nanti bawa buku swasta n buku pink .

kena pergi cepat , nurse Tak bebel apa pon , dia org takk stress kan ibu , dia org kata dia org jaga sampai bersalin , baik cepat pergi ,takyah malu demi anak Kita selamat Dan sihat