Hi mommies. Masa pregnant boleh ke selalu minum air sejuk/ais. Ada effect dekat baby ke?

15 Balas

saya dari trimester pertama smpi trimester ketiga saya mnm je mnman yng berais sejuk..smpi berpantang saya tak mnm air yng berais..saya mnm air suam panas,sbb tkut lpas bersalin mesti nak mkn benda yang suam² panas..ada sepupu saya belah ayah saya..lpas bersalin dia pergi trus mnm air berais..kata nya haus..kalau haus mnm lah ais suam panas bgi perut tu hangat..kan lpas bersalin mesti nk hangat badan..sekali dia mnm selang 2,3minit kembung ke atas perut nya..trus g hospital buat operation..punca mula tu dari mnman sejuk berais..yng perut bolh kembung tu tak tahu..knpa..mungkin ada orang lain badan kot..tapi kalau saya dah bersalin berpantang saya tak mnm..😊😊

boleh je. xde effek pape pon. nak minum sirap ais pon boleh awak. siapa yg cakap xboleh tu. saya minum selalu je dr 1st pregnancy smpi la dh beranak. dalam pantang pon sy minum je ais. stkt sy minum alhamdulillah baby okay awak. smbung pula skrg 2nd pregnancy. boleh cuba cari sharing dr page fb doctor imelda balchin pakar o&g. dia ada share juga pemakanan masa pantang. selagi xde alergik dgn apa2 makanan boleh je mkn semua.. yg penting yg sihat.

takde masalah pom sis..saya alahan harituh tak boleh minum air sjuk kosong..dh hbis alahan nih slluh mnum air sjuk.. nti nk msuk trimester 3 lg lah mudah panas cpt berpeluh mst nk kunyah ais jer.. dr pom suggest minum air sejuk bile rasa baby kurang gerak/kick..

sy dr mule2 pregnant smpai nk bersalin mmg minum ais je dgn mkn coklat hahaha , trimester 1 gila horlick ais , trimester 2 gila milo ais , ttimester 3 gila bandung ais , dah beranak hilang rasa tu rasanya baby yg nk minum tu hahaha 😂

Org ckp nanti baby besar n air ketuban lebih .. tp dpc kata mitos je tu .. so , mari laa kita tibai ais sebelum bersalin 😂🤭

Ok je. Doktor saya cakap janji minum air tak kisah sejuk or tak. Minum air sejuk pun menggalakan baby bergerak

boleh je. ape yg awk makan minum masuk ikut perut. bukan ikut Rahim. anak awk dlm Rahim bukan dalam perut

rasanya takda apa2 lah , saya pun masa 2nd trimester kuat minum air sejuk sebab masa tu cuaca panas ..

boleh je moms...saya tunggu hari je lagi nih...hari2 kunyah batu ais...minum air sejuk 🤣

boleh je minum.. tp mcm sy lps tu anak jd aktif bukan main.. asyik nak menendang je..