Hi mummy2 semua. Siapa ada pengalaman ada cyst ketika prgnt,bole share ke. Cyst bole jd +ve prgntke?

6 Balas

Saya dulu ada cyst sebesar penumbuk. Doktor suruh jaga makan kalau tak dia boleh himpit janin sbb cyst sebelah janin je masa tu. Saya dah cuak. Jgn makan soya, tauhu, tempe, ayam (kecuali ayam kampung sebab bebas suntikan), kicap, makanan berproses. Makan lah bnyk sayuran, buahan. Bnyk minum air masak/mineral. Dua minggu lepas tu saya check cyst mengecut alhamdulillah. Bila baby makin besar cyst da xde dah.

sy dh 3 kali prgnt ada cyst...Mmg kandungan x slmt..semua gugur...Wpun doktor kata cyst tu x kacau kandungan tp sy tau cyst tu yg buat sy gugur....Dan 3 kali sy mengandung tanpa cyst alhamdulillah kandungan sy slmt sehingga slmt melahirkn.Cyst tu mengganggu kita punya hormon..Tengok kpd kedudukan cyst tu.Kalau x bahaya xpe...

last two month i lewat period. check upt positive. bila scan nampak cyst 3cm camtu kot. doc suruh datang after 2 weeks. dalam masa 2 weeks tu i buat upt semua positive. scan balik ada kantung, cyst hilang 😅 adoi

3y ago

takde pun sis. ada cyst yang dia boleh hilang. ada cyst tak. biasa cyst below 5cm boleh mengecut kot

kalau +ve inshaaAllah mmg pregnant. kalau ada cyst sahaja x menjadikan upt awak +ve. tp ada org time pegnen dia ada cyst mcm kak ipar saya. tp lama2 tu dia mengecut sendiri cuma dia kata doc pesan jaga pemakanan

3y ago

saya x sure wak. kak ipar saya yg kene tu cyst masa pregnen. mungkin awak boleh google

Kalau upt ve mmg awk pregnnt. Tp kalau dlm masa yg sama awk pregnnt tp scan ada cyst, biasa doc akan pantau sama ada cyst makin besar/kecut. Mcm sy cyst kecut sendiri

Sy ada cyst masa 6w pregnant. 2biji size 2cm. Tapi doc kata tu cyst yg baik. Lepas 2w mcmtu sy scan balik dh hilang cyst tu.