Hi nk tanya macam mana nk kawal morning sickness masa bekerja.sy dh fobia sbb asyik mual dan muntah

10 Balas

Sebut pasal morning sickness xsemua org faham.. Siap ada yg kata kita mengada.. Allah, pembawakan budak nie xsama lgsung dgn org normal... Nak tahan diri dari xmuntah tu.. Perit nya...org suh standby asam la coklat la.. Demi Allah makanan2 tu pon xleh nak terima tekak... Sya pon morning sickness.. Xmelayan sgt tp sya makan apa yg sya rasa nak makan.. Jgn push diri utk makan nnti muntah.. Sebb kita nie mmg akan ad keinginan nak makan apa3 hari2.. N sya perasan.. Kita mmg kena kerap makan... Xboleh terlalu kenyang nnti akan muntah..

3y ago

mmg pun..sbb setiap org lain2..xsemua bernasib baik mengandung tnpa morning sickness..ada yg kejap..ada yg lama..yg tak faham tu kalau dia berjantina perempuan..better jadi lelaki je lah...

sis cuba try minum jus..xkisah jus ape2..tak pun minum susu kambing...mgkin boleh elak rasa mual...beli susu kambing karihome tu..mmg morning sickness setiap org xsama..mmg xkn ada yg memahami..melainkn bila dh alami..sy pun mcm tu..smp 7bln..tp nk melawan tu mmg serik..sbb fikir nk baby sihat...paksa mkn supplement la..vitamin la..susu la..alhamdulillah..bby sihat..lahir pun semangat..smp dh terlebih week dlm perot..😄

sy sedia kn mcm2 masa morning sickness dlu 1-3bulan , myk angin 2,3 dlm poket . klu nak termuntah je sy akn dongak kn kple spya xterus muntah . lepastu hidu myk angin . klu bab mkn jgn ckp la . lgsong xd selera . nasi xusik . mkn pun sesuap dua je . sbb tekak kembang nak mkn pape. skrg da 6bulan alhmdulillah smua nya baik2 saja .

try minum milo panas kosong , mcm sy letak susu sikit je bgi rasa manis2 gitu .. minum panas2 tpi tiup dulu laa tkut melecur lidah kang 😅 .. in sha Allah rasa kurang nk muntah .. nk lagi best mkn ngan biskut .. energy pun kita ada pagi2 .. klau tk perut kosong lagi nk muntah sbb asyik lapar ..

u cannot control. sedia la basket bwh meja in case xsempat ke toilet.. hidu la minyak ke apa2 EO ke. bertabahlah wahai ibu.. minum air manis ckit kalau xboleh minum air putih. amek crackers apa2 sedia dlm bag. mual je amek mkn..

jangan bia perut kosong. makn ikut time, sy pon mabuk teruk jugak, lmbt mkn je naik angik mmg naik la nk mnth2, mkn la apa pon x jd asam ke cklat ke, mmg x jd,

awak try spare asam / coklat yang masam masam . insyaallah boleh lah control sikit sikit , lepas tu spare minyak angin sekali . elok kalau minyak bidara

Try asam2 atau gula2..cuma setiap org berbeza jgk...tu lah lumrah pengorbanan nobu mnagandung alahan x selesa

pernah cuma makan plain crackers sebelum pergi kerja? itu antara study advice untuk ibu yang rasa mual pagi.

Saya ambil oren tiap pagi.