Assalam semua..sekarang sya 27week boley makan jeruk pak ali tak ..teringin sngt2 ada effect x ibu2.

29 Balas

Sy makan je. Sbb sy xde mslh kesihatan apa2 spnjg prgnancy... Tp sy penggemar air msk jgk. Air mns kurang minum. Jeruk2 mcm ni sy jenis mkn sikit2 pd 1ms sbb kering tekak dan pedih lidah makan byk2 sekaligus. Xde mslh kalau blh mkn byk2.. Cuma sy je lah.. Mkn utk hilangkan pahit lidah dan mual2 slps makan nasi.

petua dri arwah mama sye.. basuh dlu kalo nk mkn jeruk time preggy ni.. jgn la basuh dgn air paip pulak.. basuh dgn air masak la.. sbb takot air jeruk tu boleh meyebabkn batok..

Boleh jer mkn sis asal jgn “melantak”..mana tahu time preggy ni perut sis tlbh sensitif dah jd 1 hal pula ya🙋🏻‍♀️lagi 1 yg jeruk2 x berapa bagus.....

jeruk pak ali tinggi gula.. mkn sikit nak rasa boleh, klu lagi elok bilas dgn air dulu..saya hari tu mkn jeruk salak..bilas dgn air baru makan utk rasa2 je

awl gdg sy mkn jeruk pak ali ni tp mgkin sy xok mkn sbb air jeruk tu bt tekak sy perit jd batuk n semput tp boleh je mkn tuk lepaskn ngidam...

Boleh je sis.. Tpi jgn banyak.. Saya hari tu ade juga makan masa 20+ weeks.. Wahal before ni tak suka pun, tapi saya rasa sikit je..

time anak second teringin sangat time tu baru 4ke5week macam tu..Alhamdulillah ok jer smpai bersalin n anak da masuk 4bulan da ni..

boleh asl kn dah rsa... jangan kerap kna jarang mkn Jeruk supya kita ibu2 ni (tk kempunan/bby pon tk terliur)

Boleh makan.. Tapi kalau ada gdm tu kena control sbb jeruk ni kandungan gula nya tinggi

sy makan seketul 2 je sis buat lepas ingin saja. pastikan tak mkn dgn airnya.