Tolong share pengalaman 🙏🏻 Sekarang 8w4d

First scan baby 6w4d tapi baru nampak kantung janin masih tak nampak dan ukuran baru 5w2d . Repeat 2minggu scan harini sepatutnya dah 8w4d tapi doktor dapati kantung dan bentuk tak membulat cantik dan janin masih tak nampak dalam 6w6d . Adakah pernah alami mcm ni ? Tapi tiada simptom gugur . Pernah gugur 2 kali tahun lepas . Sangat trauma 😔 . Doktor ada bagi duphaston dan akan repeat 2 minggu lagi . Mohon doakan saya #ingintahu #bantusharing #firstmom

Tolong share pengalaman  🙏🏻 Sekarang 8w4d
18 Balas

sy pnah mcmni sis,msa tue 10w...kantung mmg xcntik dan makin mgcut,dan kebetulan 2 3 hri slpas tue sy bleeding...n dr sahkan sy keguguran,alhmdulillah lepas 3bulan cuci sy lekat balik...ank slung sy skrg 4thun,skrg tgah hamil ank kedua 31w dh...semoga Allah permudahkan urusan sis,semoga sis dan kandungan baik2 sja...amin2...

Sy rasa blighted ovum sis kandungan tak menjadi. Size kantung pun tk naik byk kan sepatutnya dah mkin membesar. Sis byk2 kan sabar ye, sy pun baru je mengalaminya mmg takde simptom gugur tp 11weeks sy bleeding keluar ketulan, dan 3/8 ni sy baru je lepas dnc . Sebelum ni keguguran doktor ada bgtau punca kenapa?

2y ago

Tak sakit. Sy lebih rela dnc drpd masuk ubat sbb lepas dnc rahim kita terus clean. Yg sakit cuma ubat bius cucuk kat tulang belakang, n effect dia dlm seminggu jgk sengal2 pinggang. Yg lain takde smua ok

Macam saya kalau ikodkan 10weeks tapi pegi hosp Dr scan janin size 6 weeks and no heartbeat lagi.. dahlaa beberapa hri ni sy kluar byk darah tapi tak sakit perut ..Dr bg 3 mnggu utk scan balik .. and skrg hnya bedrest .. doakan sy dan baby boleh survice 🤲🏻

2y ago

first pregnancy saya pun mcm ni sis...ada keluar darah and tk sakit perut tp dpt rehat sekejap je sbb dr bg cuti pun dua hari je...saya rehat dua hari tu darah stop..so take a rest ya sis...jgn stress2..saya tkde rezeki masa 1st pregnancy tu sbb kurang rehat pun ya..

Sama sya dulu xnmpak BG LG 2migu Masih LG ukuran xsama..migu ke 10 scan lg tetap kecil, n terus d&c sbb kantung n janin xkeluar2 walau masuk ubat Pon ..huhuhu.. pape Pon sya doakan semoga dpermudhkan segala urusan awak..

Scan TVS lalu vagina atau scan ultrasound biasa? Suggest pergi private hospital, buat scan TVS sbb kdg2 kalau janin masih kecil, guna ultrasound xnmpk, tapi guna TVS nampak

Try repeat scan kat klinik lain sis.. kalau ikutkan nmpak mcm ade baby je kat dlam kantung tu.. mungkin machine dia x canggih kot tu x nnpak. Try repeat scan

klu kantung makin mengecut.xnmpk baby.or baby xde heart beat.kita pn xde simptom keguguran.tu kita pnggil missed miscarriage (keguguran senyap)

2y ago

sama mcm saya sis.. kandungan 8w tp doktor kata xnampak janin lg.. tp dlm ukuran baru 7w.. Baru2 ni saya bleeding tp xd sakit perut apa semua.. bila p hspital scan, kantung masih ada kat dalam... doktor suruh bedrest byk2

sy doakan semoga awak dipermudahkan urusan, diberikan zuriat keturunan pd waktu yg tepat dan terbaik

if kantung dh nmpk mengecut.kemungkinan keguguran tu ade.tp wait & see je.sy pn pnh kne.5x miscarriage

Semoga dipermudahkan segala urusan sis, moga allah kuatkan rahim & baby dalam kandugan. 😊❤️