kurang darah merah

doc bagitahu saya kurang darah merah & dia bagi ubat new obimin . saya nak tanya ada tak makanan untuk tambahkan sel darah merah sayaa selain dari cara ubatan ?? means macam makanan masakk yg boleh tambah darah merah

2 Balas

Anak pertama saya dulu memang bacaan hb drop sampai 7.2. Doc ambil sample darah sbb nak tau saya pembawa talasemia atau tak. Alhamdulillah semua ok. Cuma bacaan hb tak cantik. Lepas tu saya makan hati ayam walaupun tak berapa pandai makan terpaksa telan je. Ikan bilis kering(buang kepala), pucuk paku,jambu batu dan bayam merah. Doc tukar dr pil hematinik ke new obimin. Lepas tu Alhamdulillah bacaan hb naik 11 ke atas je. Memang masa saya mengandung anak kedua nurse tulis risiko saya mengandung kali ni anemia in pregnancy. Nasib baik anak kedua ni bacaan hb tak pernah drop 10 ke bawah

Bayam, buah delima, buah jambu batu yg sy tau sgt baik utk naikkan hb sis 😊