berat badan makin menyusut

dh masuk 11 week dh, but why berat badan tak naik2 ? saya punya alahan teruk juga.. makan pon nk xnk je, tp takkan la sbb alahan teruk berat badan menyusut sgt2 ? normal ke mommy² ? dulu 5 week berat badan 51 kg, now 11 week berat badan 47 kg.. makin hari makin susut ? normal ke ? takut apa2 jadi kt baby ? #firstbaby

9 Balas

Normal...sy pregnant ade hyperemesis gravidarium...sebulan drop teruk berat smpai 10kg..masuk hospital naik 3kg,kluar hospital 3hari turun lgi 5kg😅😅 doc bgi ubat gastrik n alahan...masuk 16weeks bru boleh mkn sikit", tu pon mkn lauk sahaja,nasi xboleh masuk...skrg dh 25weeks alhamdulillah selera dh naik n boleh mkn nasi mcm biasa ..smpai nk mkn je sntiasa,mulut xleyh brhenti ngunyah...n suke manis" pulk... Bulan dpn nk minum air gula,risau plak sangkut🤭

sy mengalami berat badan x naik 3 bulan malah turun lg ade la..tp bila msk 5bulan kandungan br naik sis..xde petua ape cm kena rajin mkn je mula preggy sy x lalu mkn..mkn kuantiti mcm org x mengandung..tp bila kandungan msk 5 bulan da ok so berat naik dlm 1kg alhamdulillah.. tipnye jgn stress fkr pasal berat t sis mkn je ape yg sis boleh mkn..lm2 nt die akan ok..inshaAllah

Normal tu. Pertama sbb alahan nk2 lg sbb muntah boleh mengurangkan berat badan. Kedua sbb awal preggy kebanyakkan ibu2 akan rasa mual & loya yg menyebabkan tekak tak boleh nk terima mknn bersumberkan zat sepatutnya & berkarbo. itu yg menyumbang ke arah susut berat bdn. Bila alahan dh stabil around 4-5bulan baru ada selera balik

Sy masa awal² pun mcm tu sis. Sis kena minum susu kalau xlalu makan. Supaya baby still dpt zat² yg dia perlukan 😊

Baby kecik lagi dlm perut..nnt dia besar, ada air ketuban semua baru naik berat badan awak. jangan risau

Sy pn mule2 berat bdn x naek..ni da 32w bru naik 4kg..doc kate org laen boleh naek 8-10kg 🤭

normal sis.. nanti nafsu makan da ada jgn terkejut plak berat naik ye..

Sbb awk ada alahan. Nanti dah takde alahan, tahu2 naik mendadak 😅

Baru2 lg mcm sy dlu..mai time dh xde alahan..nahh naik 3kg sbln.