mummy

Dh 2kali check .. hb tk naik ?nk mkn ap je bg hb naik blik ?hmm ?

26 Balas

Untuk naikkan bacaan hb, saya suggest sis makan ubat yg kk provide untuk ibu mengandung sekali dengan vitamin C Untuk vitamin c pula, saya bancuh air limau kasturi sejag setiap hari dan simpan dalam peti. Saya minum setiap kali dahaga, dan paling penting setiap kali lepas makan vitamin yg kk provide. Macam saya, saya makan zincofer dan iron tablet. Pasal minum air limau tu, nurse kk yg suggest kat saya. Sebab boleh tingkatkan penyerapan vitamin kk bila ambik dengan apa2 vitamin C. Contoh air limau. Saya in sepanjang 1st, 2nd dan 3rd trimester kena anemia in pregnancy (bacaan hb less than 10). Tapi alhamdulillah, lepas amalkan minum air limau kasturi lepas makan zincofer dan iron tablet, bacaan hb saya naik walaupun masa tu dah 3rd trimester, alhamdulillah sangat. Saya no longer anemia in pregnancy. Sis boleh lah try minum air limau kasturi macam saya. InsyaAllah bacaan hb naik 🤗

Kalau tnya sy, sy advise sis makan je apa shj, maksudnya makn je semua makanan mcm biasa. Badan sy, bila sy mkan ubat HB tu, hb sy lagi rendah. Bila sy x makan, hb sy naik sampai 13 lebih. Jadinya sy x makan ubat hb tu. Sy jenis makan je semua makanan yg sy suka. Dan sy makan supplement calcium & neurogain yg diberikan Doktor.

Dulu saya makan ubat klinik dengan sunquick n makan buah jambu batu/bayam tapi susah nak naik jadi saya benti makan ubat klinik, saya makan ubat iberet beli sendiri dekat farmasi Alhamdulillah berkesan sangat. ☺️

Minum air rebusan buah kering... Sy pon amalkan nya.. Alhamdulillah.. Hb tak pernah drop.... Sembelit pon tak ada... 😊 Ubat klinik pon sy mkn jugak... Mkn ubat ngn minum air sunkis...

Makan buah atau sayur yang berwarna merah dan hijau pekat. Kecuali tembikai. Contoh nya, beet root dan delima. Buat jadi air pun bagus. Sayur hijau mcm brokoli

Saya dulu time preg anak 2nd pernah kena hb low.. doktor kat kk bagi iberet folic asid..memang berkesan..boleh cuba kalau belum cuba..

Sy ambik ubat sblom tido.. Bykkan mkn buah2an.. Tp jambu batu buah wajib.. Tiap hari sy mkn sebiji.. Alhamdulillah hb naik

Sis perbnyakn mkn jambu batu 2 hri seblm nk ge cekup. Cnfrm hb naik. Minum air mask byk2. Air ais,mnis elakan.

sama ngan saya. buntu juga ni. dua minggu lagi kena check balik. harap naiklaa. takmo kena cucuk 😭😭😭

Selain makan zinkcofer dokte bagi, saya amal minyak kelapa dara Alhamdulillah dari 10 naik sekarang 10.8