baby kicks

dh 21 minggu, tp baby jarang kick, normal ke? sbb dh 3/4 hari baby tak kicks.. & bile kite kene wajib kira berapa tendangan bayi? tolong jawab soalan ni plss 💙

19 Balas

21 minggu nurse tak ajar lagi kira sbb, sekiranya berlaku apa2, baby masih kecil, dan mmg tak boleh diselamatkan. Kalu 28 minggu keatas tu, baby mmg dah besar sikit, dah boleh rasa pergerakan, sekiranya ibu rasa kurang pergerakan, boleh terus pergi hospital. At least masih boleh diselamatkan walaupun lahir pramatang. Nurse sy pesan terus pergi hospital sebab dorg ada machine yg lengkap. Kalu kk n klinik biasa machine tak lengkap.

Start 28week dh start catit bby kick dlm buku pink.. sy buat group whtsapp dgn suami.. Bila baby is kicking.. Trus whtsapp dh tau pkul2 brapa bby kick.. Mlm bru tick dlm buku pink.. Mudah kn

4y ago

wow sgt membantu comment awak.. tq tauu 😍

Sy pernah tanya dr. Dr kata ikut kepada ibu. Kalau ibu dah biasa rasa dia tendang walaupun time tu baru 18weeks. Tiba2 dia tak tendang n kita tak sedap hati. Boleh pergi check. Mmg takut jadi pape.

28mggu bru start kira bby kick...21mggu bnyk ruang mgkin sbb tu xrsa sgt kut...sy 24mggu bru rsa...kdg xperasan...30mggu bru btul kuat bby kick...berombak je..mngeliat

Kalau saya, 16 week dah rasa pergerakan tu..tp slow la..start dari tu misi suruh rasa je pergerakan..tp tiap hari kne ada la..kalau rasa takde pergerakan tu, better refer hosp..

Pg check hospital sis.. Kakak sy pn baby x gerak 2 3 hari ms 22 weeks.. Rupanya baby da mninggal terbelit Tali Pusat.. Da lah baby twin.. Sedih sgt

Normal.. Nie sye warded sbb dgrkn ckp nurse kk suruh gie hopsital.. Bila check kat hospital okay je baby.. Xpasal2 warded dh ni.. 😣🤦‍♀️

Sy ni 22wks 4dys just rse tgn/kaki je bergerak...tndgn mmg xrse..mngkin sy bbdn skit bsr n kulit tebal kut bak kata nenek sy..hihi

22 weeks slow sis.... Klu risau gi scan... Tapi u kerap tepuk perut & ckp kat baby... Mesti dia gerak... Dulu baby I pun mcm tu..

Mcm sy 25w buat jugak group dgn husband untuk kira baby kick..sy Google cara2ny.. baby kurang kick myb tidur..