first baby & 31 weeks pregnant

dear mommies, do you have any tips for easier labour, tips how to breath, how to push etc? and might share your experience during labour?

10 Balas

Sebelum nak bersalin tu, sila makan dan minum. Tak banyak pun sikit untuk tenaga. Kurma is advisable nak ambik sebab kecik satu dan bekalkan tenaga untuk kita. Tapi kalau masa kontraksi masih boleh makan nasi, makan ja. Meneran apabila diberitahu jururawat/doktor. Tarik nafas mcm biasa dan masa teran tu, hembus melalui mulut. Tapi lepas teran jangan tarik nafas dalam2, susah nak keluar nanti. Kena pandai curi-curi nafas. Masa bersalin jangan teriak sebab akan buang tenaga. Bila tenaga terbuang situ ja, cepat penat. Masa teran angkat kepala sikit dan dagu tu biar cecah aras dada. Tangan biasanya pegang besi tepi tu untuk mudahkan kita nak angkat. Dan oh, jangan angkat punggung masa teran. Risau koyak teruk bahagian bawah.