first baby & 31 weeks pregnant

dear mommies, do you have any tips for easier labour, tips how to breath, how to push etc? and might share your experience during labour?

10 Balas

Dulu sy teran ikut arahan bidan ja 😄..teran masa contraction dtg & pastikan nafas cukup untuk teran lama.. Sy mmg dri awl pregnant , suka tengok cara teran yg btul dkt YouTube, google.. Tapi, bila nk dkt melahirkan , smua hilang sbb layan contraction 😂.. Yg paling sy ingt ,jgn triak n cuba bertenang (walaupun susah nk kawal bila contraction kerap tu dtg).. Lgpun, sy hanya sempat makan sekeping biskut oat .. Tu pun terpksa , xda selera nk makan tgh sakit2 tu.. Cuba makan Mknn yg cpt hadam & yg high energy.. Syukur jga walaupun dalam keadaan separuh sedar (sy req cucuk ubat tahan sakit dkt punggung sbb xtahan sakit contraction & ubat tu buat sy lemah) , lps teran xsmpai 4 Kali , baby kluar .. Tu pun xckup tenaga sbb tlalu penat & rasa mngntuk ☺