Suami tidak memahami

Dapat suami yang faham, prihatin & kesiankan kita masa mengandung ni 1 nikmat kan, beruntung kalau dapat, sebab suami saya tak faham kesakitan yang saya alami dari awal mengandung sampai sekarang masuk 8 bulan, kebas pinggang hingga kaki, muntah mual sampai 3rd trimester, tak boleh tidur, kabur mata tibe² hypo, sebelah kanan kebas dari kepala hingga kaki, badan makin susut & macam² lagi.. dia lebih pentingkan keluarga dia dari saya, lebih jaga hati pihak sana dari saya yang sarat mengandungkan anak dia ni.. mertua pulak selalu cakap saya mengada & bandingkan saya dengan diri dia & perempuan lain.. suami akan sindir saya kalau saya tak nak balik rumah mak dia yang 3 tingkat, sebab bilik kami di tingkat 3, saya tak larat lagi nak naik.. lagi 7 minggu saya nak bersalin saya dah x larat nak turun naik sampai tingkat 3.. family mertua tak memahami keadaan saya & selalu cari salah saya & complain pasal saya dekat suami.. hanya kalini je saya tolak ajakan suami pergi rumah mertua untuk stay sana 4 hari, sebab saya betul² tak larat dah & saya nak jaga mental health saya, taknak nagis² or tertekan dengar mulut mertua, tapi suami tak faham, suami marahkan saya.. dihujung² masa nak bersalin ni saya harapkan perhatian dia & nak happy² je.. tapi bukan rezeki saya kot, dia taknak pijak kaki dekat rumah ibubapa saya sebab dia ada masalah dengan mak saya tapi dia lupa mak bapak saya yang jaga saya sepanjang saya mengandung saya duduk dengan mak bapak saya & dia tak bagi duit pun kat mak bapak saya untuk makan, pakai, keperluan saya.. family suami tak pernah tanya khabar saya atau baby dalam kandungan saya ni pun walaupun ni cucu pertama diaorg.. tapi bila family dia buat saya apa² saya kene diamkan diri dan tak boleh bersuara.. semasa saya sakit² (pregnant 7 bulan) suami pernah suruh saya pegi mampos sebab saya sakit, dia cakap saya menyusahkan dia.. pedih & hancur hati saya ni hanya Allah je tau.. semakin hari semakin tawar hati dengan suami.. apa patut saya buat saya pun tak tahu.. Dia juga cakap kalau saya nak jumpa dia.. saya kene keluar jumpa dia dekat depan rumah, dia takkan pijak kaki kat rumah parent saya.. walaupun dia tau kaki saya selalu kebas & cramp.. sedih sangat tengok perangai suami macam ni masa saya mengandung.. Saya tak tahu nak luahkan dekat mana, jadi saya luahkan dekat sini & dalam doa.. #firstbaby #luahanhati

18 Balas
undefined profile icon
Tulis jawapan

first.. duduk ja rumah parents, makan, tidur mintalaa dgn parents. barang baby, atau duit belanja tak cukup minta saja dulu dgn parents.. cakap hal sebenar dgn kdua ibu bapa.. jgn stress minta sokongan keluarga sendiri.. sbb kalau org luar ni tetap org luar.. anggap la suami dan kluarganya ialah org luar.. baik kluar dgn parents sndiri mkan sedap sikit.. release stress.. suami mcm ni tak boleh pakai.. percayalaa sis.. hujung2nya parents kita juga yang jaga kita dan baby masa pantang.. lebih kurang dgn pngalaman sy.. lepas mlahirkan, sy bisnes online sambil Jaga anak.. dan masi d ruma dgn family.. happy kumpul2 d sni.. suami ? lantak dia laaa.. kita kena syg diri n jual mahal..

Baca lagi
4y ago

Setuju, cerita hal sebenar dekat parents. Suami dah kalau mcm tu, susah kita time sakit kalau bergantung ke dia je. Duduk je rumah parents sis, jaga mental health. Ish geram nya baca. Pd pendapat Sy, dah suami xnak gi rumah parents kita, kita Xyah terhegeh2 gi rumah parents dia. Tapi ye lah mudah ber bicara kan. Dia xpandai nak jaga hubungan dgn parents kita. Ntah apa dah dicerita pasal family kita kat parents dia.