Salam... Bulan Lepas Saya Mengandung Luar Rahim

Dan terpaksa buang sebelah tiub fallopian... Saya nak buat family planning sendiri... Tetapi doktor sarankan untuk ambik ubat perancang sekurang2nya setahun or paling sikit pun 3 bln. Bukan x nak ambik ubat,takut hormone non stabil... Ada yg pernah alami... Any suggestions ?

5 Balas

Sy gugur yg first pada Ogos 2019. Then pregnant balik after 2 months cuci tu sebab sy tk planning langsung. Pada januari 2020 doc sah kan sy gugur untuk kali ke 2. Mak mertua sy dh bising suh sy ambik perancang suh cucuk Lah pulak 1 tahun Jgn mengandung dulu dia kata. Tp doc just ckp 3 months after dnc (cuci) so sy pandai* planning sndiri dg husband , selalu juga buat tp selalu pakai condom ,Kadang buang luar. Dan SEKALI shja sy terbuang dalam. Tak sangka seminggu lps tu terus dpt pregnant symptom. Sy pregnant balik after 3 months cuci. Now jalan 3 bulan. Nak buat mcm mana dah allah kata nak bagi rezeki juga takkan kita nak tolak kan. Doakan sy dan baby sehat. Jangan merancang sis kalau blm ada anak. Pandai* je planning sndiri. Pengalaman kawan sy dia gugur lps tu merancang 6 bulan cucuk terus smpai skrg dah 4 Th tk dpt rezeki Lg even dah usaha mcm* hormon dia tk stabil after lepas perancang. Sy harap sis faham maksud sy bukan nak takutkan tp sy pun belajar dari kesilapan. Bincang dg husband. Ok. Sy doakan ada rezeki sis untuk menimang zuriat. Amiin Amiin.

4y ago

Tq sis... Saya x ambik family planning... Try plan sendiri... Amin doa utk saya utk hamil jugal sis dlm masa terdekat ni... Aminn yrb..

Sy pernah opret buang tiub tu ogos 2019 tapi mmg xde makan perancang ke ape.. dan masa bulan 12 tu prgnant.. feb sy keguguran.. doktor x bising la.. cuma die cakap sebelom nk prgnant tu kene makan asid folic selama 3 bulan.. baru rancang nak prgnant ke x..

3y ago

hehehe ya sis.. sy dh 24week now baby ke 6

Boleh je planning sendiri. Pakai kondom atau buang luar. Sy makan pil tu jadi sakit kepala. So planning sendiri je 6 bulan

Planning sndiri je lh sis..

Planning sendiri je