Normal ke baby jarang bergerak masa kandungan 29 minggu?

Dalam seminggu mesti ada sehari atau 2 hari yang baby kurang aktif. Sebab sekarang ni saya kena kira pergerakan baby,so risau sikit bila ada hari yang baby kurang pergerakan. Adakah itu normal?

1 Balas

kalau ikut Dr, kena cukup 10 gerakan dlm tempoh 12jam. Kalau kurg aktif, kena rangsang baby sama ada pasang zikir, atau minum sejuk. sy buat macam tu. Lepastu kita kena kenal pasti waktu bila dia aktif tu. Biasa jam 9:15 aktif, esoknya kita tgk pattern dia kalau diam kita kejut dan rangsang. Tapi kalau Puan tak sedap hati, sy syorkan ke klinik utk scan baby. minta Dr scan Puan.