sakit!

dah masuk 30 minggu keatas memang akan rasa sakit pada tulang pinggul ke ? time duduk memang best tp ,nak bangun tu allah je yg tahu. ada sesetengah suruh g jumpa bidan takut baby terselit. ? betul ke? apani saya takut .. ! ?

6 Balas

Biasa la tu sbb uterus makin besar, ligament yg memegang makin stretch. Plus hujung2 pregnancy badan akan release hormon relaxin utk melembutkan otot2 dan ligament around pelvic floor sbgai persediaan utk bersalin nnt. So boleh la amalkan exercise kegel kalau sakit selalu or beli pregnancy belt utk support ligament. Kalau sakit sgt bahagian ari2(symphysis pubis) boleh tuam dgn kain yg suam(warm pack/gel) utk legakan kesakitan

sy pun rasa sakit jgk.. dari hujung trimester 1 lagi.. sakit sgt2 nak2 klu kerja lagi lah.. xleh nk bgun ..nk g mna2 kena merangkak je sbb sakit sgt.. normal lah tu baby tgh mbesar kan

sy peknen 2 bulan lbih dah rase sakit mcm tu..hehe..doc ckp normal..sbb pelvic sdg mengembang..tulang tgh melembut as persediaan tuk beranak

Saya rasa ! Sakit x boleh bergerak beberapa minit.. Nk solat pun guna kerusi

Rasa..maybe sbb baby dah besar..

Bangun slow2.. jgn mengejut..