Hye semua.36wk boleh ke makan nenas?

Dah makan tadi nenas madu.pastu tiba2 rasa nyesal pulak. Effect kandungan tak?

15 Balas

nenas yg dah masak boleh je makan...sy masa pregnant ank 1st..yime lunch je mesti nak beli nenas 1 paket n makan.. 2 3 hari sekali..nenas bagus tau utk ibu mengandung sbb dia byk vitamin. cuma tak boleh makan tempulur nenas yg keras tu...dan xboleh makan dlm kuantiti yg banyak..tenang je sis...time mengandung boleh je makan mcm² tapi kena berpada²..beringat² org kata....

Baru je makan tadi nenas biasa tak berapa masak . Dari 1st pregnant sampai lah 2nd pregnant ni memang teringin nak makan nenas muda cicah serbuk asam boi tu . 1st pregnant tak sempat makan , 2nd ni Alhamdulillah dapat makan tadi tapi kecewa sebab tak masam & takde asam boi . Kandungan 25w

𝘴𝘺 𝘢𝘸𝘢𝘭 𝘱𝘳𝘦𝘨𝘯𝘢𝘯𝘵 𝘥𝘢 𝘮𝘬𝘯 𝘵𝘱 𝘹 𝘣𝘺𝘬 𝘭𝘢.. 𝘯𝘦𝘯𝘢𝘴 𝘺𝘨 𝘮𝘢𝘴𝘢𝘬..𝘮𝘬𝘯 𝘴𝘦𝘬𝘢𝘥𝘢𝘳 𝘶𝘵𝘬 𝘳𝘢𝘴𝘢 𝘫𝘦𝘳𝘬

kandungan dh hampir matang. boleh makan. tp nenas yg dh betul2 masak. pernah dgr explaination doc. dia ckp nenas muda yg xelok makan sbb boleh trigger contraction. sbb tu klau kandungan masih awal, sngt2 perlu elakkan mkn nenas muda

i makan nenas madu time preggy anak sulung 35/36weeks gitu la untuk cepatkan bukaan .then 38week 6days dah beranak ..( plus rajin berjalan & squat ) 😌 btw ,takde effect apapun sebab baby dah besar kannnn ☺️😍

nenas masak takda masalah. sy sejak dari 10w lg suka makan nenas. Alhamdulillah dah nak masuk 21w. cuma berkadar ya mommy, walaupun masam tp gula dia byk juga.

takdepapa sya dlu pun masak nanas tu jadikan sayur . tumis nanas + ayam . ni preggy lg tp baru 27w . masuk 30w mmg akan cari lg nanas+ayam tu hehe

Boleh je makan..saya dulu makan nenas sejak 5months..makan janganlah sampai 1-2biji..setakat raso-raso..sedap tu!

Sya hari tu umur kandungan 6bln mkn nenas tak apa.. klu kandungan kita kuat insyaallah tiada apa la

sy mkn nanas satu container icekrim walls tu okay je. tp nanas betul2 masak la 😀