TAK TAHU PREGNANT KE TAK

Dah lewat period 2 minggu, tapi scan kosong...doktor kata upt salah.... Pastu gelak2 kata sy x pregnant pun... Pastu turun darah hari sabtu haritu... Tapi sehari je.. Siapa pernah alami mcm ni? 😢 Konfius dah pregnant ke tak... Ni dah 2 hari elok je xde setitik pun drh.. Masih loya, pening... Upt makin terang...

6 Balas

Hi puan, kemungkinan masa scan tu usia kandungan baru lg jd bila scan tk nampak. Skrg anggaran usia kandungan berapa minggu ya kalau ikut kiraan dr hari pertama utk period terakhir? Bila dah masuk 8 minggu ke atas, boleh repeat scan kt klinik lain. Boleh inform upt double line walaupun dh ulang berkali-kali. Klu tk nampak scan dr atas, request utk TVS. Tapi kalau dah anggaran 8 minggu bila scan pun tk nampak, tp firasat kata betul ni pregnant, jadi tunggu lagi 2-3 minggu. Yg ini penting utk yg period tk teratur, cycle panjang drpd org biasa. Boleh jd kemungkinan proses lekat tu lambat, jd persenyawaan pun berlaku lebih lambat dr yg dianggarkan. Yang penting monitor ada tk turun darah yg terlalu byk mcm period. Banyakkan berehat dan teruskan makan folic acid. InsyaAllah ada rezeki. Sbb saya pun mcm ni tp sy period tk teratur dan cycle panjang. Lepas seminggu delay period dan upt pun dh double line utk seminggu, pergi scan doktor ckp tk nmpk apa. Hanya lepas 3 minggu delay period bila scan TVS nampak kantung 5w1d (sepatutnya time ni dh lebih 8w klu ikut LMP). Skrg sy dh 36w dh 😊

3y ago

InsyaAllah berita baik menanti tu 😊 tp jahat eh doktor tu siap gelakkan. Klu kita tau sbb apa tkdenya kita nk refer dia utk bertanya kan.

no worries wak..sy pn pernah kne.scan doc blh ckp xnampak ape pn..upt terang.nk teriak je rase mse tu..trtanye mne ank sy.perut pn x sakit..alahan pn kuat..so sy pergi second klnik lain..eskkan..ble doc letak je alat tu ats perut terus nmpak bb..ciap doc ckp dh besar dh..kdg2 kite perlu second klnk y lain utk btul2 kepastian..klu sis bru 6 week blm jls.cube scan 8 mnggu ke ats

hye mommy..mommy ke klinik mne 2. ?mommy boleh ke klinik lain utk kpstian..mgkn awl lg. .atau boleh cek drah..dri drah bole detect jgk pregnant atau x. .mimmy jgn sedih oke. .take care mommy 🥰

3y ago

mcm kes sye jgk. .cek upt +ve. .tp scan x nmpk. .risauu daa..lps 2 doctr mtk dtg scan lg skli..kte pon dtg..pon msih x jmp kantingm .mse 2 da 9w..dan mse 2 jgk refer hosp. .p emgncy..cek upt +ve. .dan dlm mse ama doctr ckp mgkn luar rahim atau kntg xnmpk lg. .so admit. .kne amik drah. .utk cek hcg..bla scan mlalui bwh nmpk lntg. .tp msih kecik. .pgi2 discaj. .tp kne dtg hosp blk utk cek hcg. .amik drah lg. .kalo lbh 1500 mgkn luar rahim. .bedebar da. .mnggu result 2 tkt. .alhamdulillah x cecah 1500++. .InsyALLAH semua baik2 je 🥰

Cuba pakai clear blue yg digital..tp agak mahal sikit la..lebih yakin

Boleh try upt lain2 jenis. Lpstu try scan dkt klinik lain pulak

3y ago

nnt update sini. sy dh pregnant tp saja nk tahu, excited, i'm rooting for u sis..semoga ada rezeki sis. apeela Dr tu gelakkn pulak ish

Follow