Terjatuh help 🥲

Dah 30weeks today tetiba tersadung pula , tergeliat tangan tapi perut tak kene ( jatuh mengiring ) ada effect apa apa tak eh 😭 risau tapi still monitor pergerakan baby cuma yelah lemak tebal kan begitu gitu jela rasa 😭 apa kene buat ye should i go clinic ?

23 Balas

Better ke hospital atau klinik utk check takut ada tumpah air. Saya pernah jatuh tersadung kt jalan raya. Masa tu week 35. Habis tgn n lutut luka2. Seluar rasa basah tp bila check dalam kereta, bukan darah. Masa tu terfikir “takkan jatuh, sampai terkencing. Tp tak berbau pun”. Esok tu pergi hospital utk rutin checkup, doktor btau air ketuban saya paras borderline. Doktor tanya kalau saya ada tumpah darah atau tumpah air. Saya btau doktor yang saya terjatuh semalam tp tak terfikir pun, tu tumpah air. Sbb kalau air ketuban rendah, berisiko pd baby. Almost doktor nak suruh saya bersalin pada week 37. Luckily next week datang checkup lagi, doktor kata air ketuban saya dah naik paras normal. So tak perlu paksa bersalin pada week 37. Alhamdulillah ☺️ So sis pun, better check kt hosp/klinik

Saya pun pernah terjatuh bilik air, jatuh mengiring ke kiri kena punggung sempat tahan tangan di lantai, saya duduk rilex dulu, kenal pasti ada sakit dibahagian mana lepastu alert n monitor dgn pergerakan anak. Bila anak gerak okay, saya pun takde sakit dibahagian perut/takde keluar any discharge, then okay inshaAllah takde effect, anak saya lahir alhamdulillah sihat. Tapi saya lebih sarankan sis terus ke klinik utk check, lebih selamat. Apa2 pun kena berhati2 ya lepas ni. Dah dekat dah tu 💪🏻

sy pon pernah terjatuh masa kandungan 12 mnggu x silap.. lepastu sy pg swasta scan.. dr cakap baby ok xde masalah.. asalkn bukan kena tepat jatuh pd perut.. sbb masa sy jatuh tu bahgin pinggang tepi.. so xde apa.. cuma masa tu bhgian tepi pinggang sy lebam tp sy ok je baby pon ok.. skrg lebam pon dah hilang.. sy pon dah 37 mmggu skrg.. mmy kena hati2 lepsni

saya pun ada jatuh jugak haritu, jatuh tertiarap tp perut tak kena sebab saya tahan. mmg saya pergi check & scan. alhamdulillah baby ok je. time kat rumah tu taknak gerak bila scan je kemain dia aktif. alhamdulillah now dah 30w still aktif lagi. awak check je untuk hilangkan risau

So far kena perhatikan tanda² takut pendarahan ja sis but by right tu bkn direct trauma InShaaAllah xdapa².. baby ada amniotic fluid blh jd cushion utk dia.. absorb gegaran.. sy dulu sblm tau preggy awal² mengandung, sy jatuh terduduk kat lata atas batu keras.. Alhamdulillah kandungan survive

Daripada berteka teki mcm ni, baik pergi klinik untuk dapatkan kepastian dan keselamatan baby. Kenapa lah nak ambil risiko dengan buat tak tahu. Dah 30 minggu tu, what a long journey. Pergi lah check, tak rugi pun. Apa2 jadi nanti menyesal tak sudah. Baik bertindak skrg.

mcm sya pernah jatuh dlm tandas .. jatuh terduduk lak tu😅 time tu perut dah besar tunggu nak bersalin je .. sya just angkat and sandar .. sblm sandar tu sya pakai pad .. sya selalu pantau tkut ada bleeding ke apa kan .. syukur time tu x ada apa jadi😊

saya masa preggy 4bulan..excident org langgar motor sama motor..p spital dokte ckap xboleh xray takut cacat janin..esok tu suami bawa p scan..Alhamdulillah bby sihat xda masalah.. kenangan pahit tahun tu preggy kandungan ke 2.

Sy pun ada terjatuh/tergelincir masa Hampir 29w,.. Tapi perut x kena, cuma celah peha/kelangkang je ada sakit sbb terkangkang dlm bilik mandi tu masa nak berdiri semula.. Alhamdulillah beransur baik.. Skg dah 30w++

Better go to clinic . Kalau tak hati rasa tak sedap je kt rumah huhuhu . Saya pernah juga jatuh masa 2nd trim sbb pengsan . Tpi masa pengsan tu jatuh mengiring . Risau jugakk Tpi Alhamdulillah scann semua okayyy .