Bayi kuning 10hari menyusu bayi tapi tak berak selalu. Saya susu badan melimpah2 sampai bayi muntah.

Dah 10hari saya bersalin hari kedua bayi kuning, saya mmg fully bf tapi kenapa bayi saya tk kerap berak. Contoh harini berak dua hari tk berak. Tp ada kentut. Catatan pn sy buat setiap kali dia menyusu dan kencing setengah jam stu jam sy akan paksa bayi sy susu. Sy naik buntu kalau dia tk berak kuning susah turun. Tp kencing banyak. Boleh tk ibu ad pengalaman share dgn sy? Dia menyusu pun 15-20minit pling lme 30minit. Usia dia baru 10hari. Tlg momies 🫠🫠

Bayi kuning 10hari menyusu bayi tapi tak berak selalu. Saya susu badan melimpah2 sampai bayi muntah.
13 Balas

Ya betul pengalaman anak saya kalau tak kerap berak memang lambat turun kuning. Jangan terlalu stress mommy sebab mommy pun fasa penyembuhan. Follow cakap nurse/doktor. Beri susu 2jam sekali. Cuba buat exercise cycling kat anak dan urut perut anak. Moga cepat bacaan kuning turun

1y ago

Mse bby nyusu bdn kuning awk makan mcmne? Ad pantang tak?