Esk serah diri. Lusa czer

Hi czer-ean momies2… mtk share pengalaman momies czer. Sy first time. Baby saya songsang, sbb tu dijadualkan akan czer. Czer ni perlu tggu contraction ke? Epidural kena x? Mksd sy apa procedure2 n kesakitan yg akan kta hadap sblm operation?Ke kalau czer cuma kena bius tdo n tadah je huhu takuttt. Yg sy tau lepas hilang bius mmg terasa sakit lepas tu. Bg saya semangat, esk dh hantar diri ke hosp. Doa2 semua saya dh ready n amal

7 Balas

hi sis, Sy ceasarian mom. sebelum sis czer doc akan psg beg urine, dia agak tak selesa, sis akan rasa mcm nk g tandas kencing sendiri. tapi bila prosedur tu dah start, spinal injection dah berjaya, sis xkn rasa lagi dah. masa tu doc godek2 masih akan rasa, tapi takkan rasa sakit ya.. lepas habis pemedahan kena baring 6 jam, kalau ada baby sis kena belajar mengiring menyusu atau minta nurse bg susu formula dulu .. lps 6 jam sis kena bjalan Dan belajar kencing.. agak ngilu sikit, tahan sikit ya. saya cdgkan beli abdominal binder + Ted stocking. abdominal binder bantu sis untuk berjalan.. memang akan rasa sakit sikit 2-3 mggu ye.. makan byk2 buah oren

4w ago

saya beli kt KPJ masa tu.. saya pakai 2 minggu je lepas tu pakai Bengkung tali, ia bantu kempiskan perut

6/8 emergency czer sebab baby songsang. Xde contraction,jalan pun langsung tak bukak. Pasang beg urine,masuk bilik bedah,kena bius separuh badan,start lah dorang godek² perut kita. Btw,sy hari tu nampak dorang keluarkan baby. Kalau berani nak tengok,bole tengok huhuhu. Sy bersalin kat hospital banting hari tu,luka jahitan sy sangat² kemas. Sampai sy balik pantang ke Pahang nurse² sini puji cantik jahitan tu. Luka pun cepat sembuh. Semoga dipermudahkan segala urusan sis ❤️

Jika takde complication biasanya bius separuh je, tak tido tp boleh kalau nak tido. Lps dah selesai kalau terus baring lebih 24jam sbnrny lg sakit. Sy 2nd czer 21/8 dah 6jam tak sabar nak bangun dah sbb kalau bdn masuk angin lg sakit satu bdn. Kalau 7thn dlu di hospital Kajang bius habis je mmg kena bangun dorg buang tiub kencing & suruh kita pergi tandas. Baru ni di HTA dia mcm bg chance smpai 24j tp sy tak sanggup dah tiub tu, sy mntk buka je & sy pergi toilet sendiri.

sy ijutkn elektif czer,tp jd emrrgency czer sbb pecah ketuban sehari sblum nya.. epidural bg sy ok saja.. rileks,msa operate xda rsa sakit apa,,tadah jr..cuma selawat, ngucap jelah msa tu.. cuma msa sblm czer dia bgtau risiko tu buat sy takut.. mcm mna pn sy redha je ap brlaku ,tp allah izin smua brjya selamat.. cuma bgun selepas czer tu ya allah... pitam,dgn pedih tmpt czer,tp kena brgerak jugak pelan3..

saya emergency czer x sempat nak pikir ape sis sakit contraction bukaan bawah da buka 10cm tp kple bby x bg kerjasama last2 czer sbbnya bacaan ctg bby x cantik da. dari 11pg saya dalam labour room dekat 10mlm baru keluar bby. merasalah czer ngn normal (bersalin sebelum ini).

InsyaAllah semoga dipermudahkan urusan Cik 🤲🏻🤲🏻🤲🏻..Bersalin ni memang sakit tpi inilah perjuangan seorang Ibu melahirkan seorang anak yg harapannya anak itu menjadi sebaik baik manusia,yg memberi manfaat pada manusia yg lain 🙌🏻🙌🏻🙌🏻

Betul puan. Elective czer cuma check in dan tadah perut. Tapi ada juga beberapa procedure dan explaination dari beberapa pihak yang akan dilakukan