Is It Okay To Scan Banyak Kali?

Cz i heard some people say tak elok. But i just want to know progress baby. Now i 5week 3 days.

24 Balas

Kalau boleh setiap bulan nak scan baby dalam perut sebab nak tahu perkembangan anak right? Me 1st scan dekat klinik kesihatan nampak kantung saja masatuh ikut 8 weeks dah boleh nampak janin after that doc terus hantar pergi hospital bahagian EPAU untuk scan melalui bawah masuk camera dalam kemaluan and syukur masatuh baru nampak janin comel molek sangat nampak jantung kelip-kelip then again kena datang semula untuk scan kali kedua and minum air gula jadi 2 tempat kena pergi sudah hihi.

5y ago

sama mcm sy, kena pegi EPAU sbb ada tompok hitam mada scan dekat KK. tp bila scan dari bawah dekat EPAU, okey je tak de apa2. nampak jantung baby kelip2.

tak salah tapi janganla selalu or kerap. saya tahu sis risau tambah lg anak first. hehe. sy dulu pun mcm tu tiap 2 minggu scan. naik muak doc nampak muka sama je. hahahaha. kekadang bila kita terover excited tak elok juga. banyakkan luang masa bersama baby . banyakkan becerita,dengarkan dia dengan ayat2 al quran.. interaksi kita dengan baby pun penting juga even dia masih dalam perut.

Ada kandungan yg mmg kena scan selalu. Ada yg x. Tp biasanya kalau pg dah scan, ptg dia xde nak scan lg if kandungan ok. Effect xelok tak sure tp mybe tak perlu kot scan byk kali🤔

Saya fully checkup swasta. Appointment checkup tiap bulan (sebulan sekali) Jadi, tiap kali check tu dokter akan scan. Alhamdulilah, anak sihat2 saja. 😊 tapi jangan hari2 hehehe..

Tadi ada jumpa doc pakar. . Doc kata Selagi tiada keperluan.. dilarang scan tanpa sebab.. Doc nasihatkan sy jgn sesekali scan sesuka hati selain yg disyorkan oleh doc kerajaan.

so far x d masalah pon..kita excited nak tngok perkembangan baby..for me biasa buat sebulan sekali tapi kalau rasa cam body lain je kadang sampai 2 kali sebulan pon ada..hehe..

Sy mggu ni da scan mgu dpn scan lg.. bln dpn scan lg .. sbb ad cyst so doc nk pntau... Ok je kot sbb sy dri 5 mggu smpi msok 12 kerap scan..nk pntau cyst kcut ke x

okay jee.. sye scan setiap bulan.. alhamdulillah dapat tngok perkembangan baby dari bulan ke bulan 😊 sekarang dah 8bulan..

doktor kata ok. just jangan scan hari2 saja. kalau nak, boleh buat sebulan sekali. ☺

Sya ikut kan Masa check kat kk la..kalau nurse cakap scan ,scan..tapi Tak juga la selalu..