Keperluan NB, Menyusu & Berpantang

Cuba listkan barang NB n barang berpantang apa yang korang rasa tak berbaloi/tak payah pun beli sebenarnya. Nak elakkan pembaziran, Terima kasih ❤️

5 Balas

1. bedak baby. dapat banyak sangat tak tahu nak buat apa. baby dah wangi tak perlu bedak pun. nanti ganggu deria bau dia, ganggu pernafasan & kalenjar peluh dia. 2. mittens especially yg jaring2 tak pernah guna. guna satu dua pasang je ulang2 sebab jarang. guna bila sejuk je sebab kuku sentiasa pendek. 3. param pilis tepel. guna minyak panas/angin sedia ada je. better cari set pantang yg untuk heal dalaman macam phytonatal NR atau yg teh uncang herba etc tu. 4. barut sebab Msia panas. kalau sejuk pun bedung je terus. kalau nak hangatkan perut baby sebab risau kembung better sapu minyak telon je boleh urut2 sekali. 5. all the baby gears fancy2. tunggu ada keperluan baru beli. 6. diaper cream, sabun basuh baju khas baby. kecuali kalau baby memang jenis kulit sensitif.

1mo ago

hi @nana. sorry tak masuk noti. nasib tertengok balik post ni. saya tak sure brand apa sebab selalunya bila ke klinik homeopati beli kat situ je. ada few brands rasanya pernah guna tapi semua elok takat ni saya guna. adik selalu jatuh motor luka teruk pun just bersihkan and dressing tiap hari dengan krim tu je. alhamdulillah cepat elok.

bagi saya yang penting adalah cari krim atau oil untuk perut kembung baby atau beli set tasneem mcm tu. kalau nak jimat tisu basah better beli botol spray kecil isi air untuk cuci kotoran bayi dan guna tisu kering untuk lap keringkan , lagi bersih dan jimat. mittens beli yang getahnya kecil sbb klau besar nnty senang tercabut. baju baby newborn tak yah beli banyak . anak saya tak berbaju pn sbb saya bedung klau pakai baju nnty dia panas .

untk ibu :- 1. pam susu ( if sis working mom, tp sye housewife pun standby je pam susu incase kne bengkak susu or baby kne tahan wad lama) 2. pilis & minyak angin 3. stokin 4. pad biasa je pun dh ckup 5. bengkung & tungku if berkemampuan baby :- 1. pampers size nb beli skit je dlu sbb nk tgk if serasi or tak. 2. wet tissue beli bnyk 3. bedung 4. mitten n booties n barut beli skit je sbb xpakai lama pun 5. minyak telon

Bengkung😅 saya dah beli sampai 2 tapi langsung tak pakai. Bila pakai rasa leceh sangat lagi2 waktu malam. Baby nb pulak asyik nanggis nak susu. Memang seksa sikit bila nak duduk 😂. Baju nb beli sikit jer . Beli 2 pasang sudah pastu beli yang 0-3m sikit. Baby cepat membesar. Macam saya baju 0-3m xdan pakai lama pun. Xdan masuk 2bulan pun dah xmuat😅sekarang pun kena pakai baju saiz 9m walaupun baby saya baru 4bulan

2mo ago

Klu sy ikut pengalaman baby 3kg keatas terus beli baju 6-9m je. Pregnancy kli ni beli 9-12 plg byk. Terus skip ke baju setahun. 😂Baju nb biasa utk 2.5kg below.

Ni list barang yang saya tak guna - Set pantang/tungku/bengkung - Minyak telon/minyak angin - Bedak baby - Nipple cream - Barut baby Apa2 pun bergantung pada keperluan masing2.