melahirkan anak pertama

Cuba ibu2 kongsikan pengalaman melahirkan anak pertama, apa tanda2nya, normal or czer, brapa kilo...dsb.. Tq

22 Balas

Tanda² just sakit contraction. Sampai² hospital cek bukaan dah 3 nak ke 4cm. Pastu kena scan, doc cakap baby besar pulak antara 3.8-4kg camtu. Doc decide suruh czer. Waktu husb tolak untuk checkin wad terus nangis sbb dah set nak bersalin normal tetiba kena czer. And alhamdulillah 16/11/19 @ 11pm sy bersalin babyboy berat 4.22kg.

Czer masa 38weeks sbb placenta previa (uri kat bawah). Mmg xboleh bsalin normal. Baby lahir 3.36kg. Czer paling xtahan bila dlm masa 2minggu ptama tu susah nak bangun, bjln pun slow, perut senang berangin & susah buang air besar. Skrg dah dekat 3bulan berlalu, bekas czer pun elok je and xde pape mslh. Berat bdn pun trun banyak. Huhu

5y ago

Woah.. Tq for sharing

Anak pertama, bukaan 3cm contraction setiap 5-10 minit dlm tempoh 24jam,pukul 11pm bukaan 5cm start sakit kuat, pukul 2am msuk LR, alhamdulillah pukul 4.37am selamat bersalin normal vacum. Baby boy berat 3.84kg.patut la susah nk keluar 😂

5y ago

Hahaha...syukur normal jg ya 😅❤

lahir normal. baby berat 2.96kg. tanda2 pg awal subuh rasa sakit perut mcm senggugut. lama sakit senggugut tu. contraction setiap 5 minit. agak lama jugak layan contraction. 24jam baru selamat lahirkan baby.39 minggu 4 hari.

Anak pertama dulu sakit perut jam 11mlm pecah ketuban 2pagi smpai hospital cek bukaan da 5cm 30minit lepastu terus bukaan 10cm lahirla puteri sulung saya 3.25kg secara normal .. 😊❤❤

5y ago

banyakkan berjalan je sis bila kandungan da masuk 37weeks ... tkde petua apa2 pun hehe

sy induce 38w sbb baby kecik scan 2.3kg je..24jam tahan contraction tuhan je tau mcm mna sakitnya,30.11.19 jm1.15 Alhamdulillah selamat bersalin baby boy 2.5kg..

Anak pertama nak bersalin tu xde tanda sebab induced. Sepatutnya nak czer tp sebab ctg cantik minta normal..Baby lahir 27w berat 1.8kg.

Beranak normal Ctg cantik Air ketuban pecah kol 5pm Terus ke hospital Baby lahir kol 7pm hari yg Sama 38week👶2.3kg

Ank no 1 , sakit 24jam , dah bkak 10cm bru teran ,bby 35w , 1.75kg ..skrg dah nak msuk 6 tahun dah 2020 ni

Jam 11 malam kontraksi,sampai hosp jam 12 ketuban pecah. Bukaan 8cm dan kepala baby dah nampak. 12.25 baby lahir

4y ago

Ya. Yg ni pengalaman saya melahirkan anak sulung. Sgt mudah dan tak lama masa baby keluar. Anak kedua lama sedikit. Sampai hosp lebih kurang jam 8 lebih,nak dekat 9pm. Bukaan 2 cm. Jam 1 am pecah ketuban,1.30 am bersalin. Sakit dlm 5 jam mcm tu la. Tak mcm anak pertama