Cara yang anda praktikan untuk menidurkan si manja?
Voice your Opinion
Pasangkan muzik menenangkan
Memandu sekitar kejiranan
Menghayun/tepuk dengan lembut
Dodoikan/Bercerita
Berzikir dan berselawat

27621 respon

79 Balas

untuk siang, mandikan, urut badan, pakai losyen bagai2. tummy time dulu. then bedung bgi susu, pasang white noise. malam, bagi susu, skin 2 skin, bedung, then shushh smpai tido. siang letak atas baby swing but tk on pun. kalau malam, atas baby nest. 1st month, ajar baby tido

4mo ago

mcm mana first step awk ajar sume ni? baby sy dah buai. nak try ajar tido bawah balik. yg tahu teknik 5s je. try buat tp tulah lenguh tangan

baby sy dri newborn smpai da 2bulan 25 bila nk tidur kene pasang selawat nabi klw pasang lagi lain haaaaa,dia akan jadi penyanyi latar dia xsuka bunyi lain sy da ajar kecik lg dengar selawat hehehe lagu lain dia xsuka kecuali time menari bole la pqsang kejap klw da bosan baik matikan muzik nti dia marahh hahahaha

Anak Baru nak masuk 2 bulan Kalau mlm bagi susu ,sendawa kn dia dah tu bagi dia mengiring letak bantal kat belakang dia lps tu tepuk2 manja kat peha sambil pasang surah2 tidur la dia ..kalau bedung dia tak suka lps tu perna 1 kali tiba2 muak sampai keluar air susu dari hidung tapi sekarang da ok da.

susukan ,bg bby sendawa kemudian bedung...tepuk² lembut sambil zikir n selawat.Kalau tk tdo juga tukar posisi.Bagi bby mgiring (buka bedung) .selalunya berkesan taktik ni 🤭 lps mgiring elok ja dia tdo.Tp bila dh agk bby tido lena balikkan mcm sedia kala.

3y ago

masa ni bayi berumur brpe? hehe xde pnglmn lg

Bagi susu , sendawakan dia, tukar pampers , pastu Dodoi sambil shushh , zikir Hasbi rabbi, berhayun, bertepuk, bergoyang , sambil diri.. bagi dia isap pacifier, pastu bila dia dah lelap, letak atas katil & peluk dia.. smpai sy pun tertido sekali ..

Anak sy baru 2 bulan nak tido kan dia kene Tukar pampers, bagi susu, letak kat katil dia, selimut perut dan letak hujung kain bendung kt tgn dia , dia pegang kain tu dengan tangan dengan kain sekali dia isap2 pastu terus tido.

smua tkde di atas..sya tdurkan bayi susukan lpastu bringkan je last2 bby tdo ..mlainkan klau bby mcm mencari buai asyik merengek baru sya buai dlam buaian lps bby tdo je trus angkat bby letak dkat tmpt tdo bby🫰🏻

sy trpksa msukkan dlm buaian dri umur tak sampai sbuln.. 😥... ats desakkan mertua.. skrng dh 2 bulan, susah nk tdurkn klau tak msuk buaian... kena sntiasa ayun buaiannya.. .. yg penat jaga siang mlm, sy jgak😖

4mo ago

beli yg elektrik tu sis dia buai automatic

tuka pempers ,bagi susu.. bedung.. nanti dye tido.. kalo xtido gak mengereng kiri or kanan😄

sejak dah bertukar ke susu enfalac gentlease, lepas habis menyusu anak akan terus tidur. kemudian dipasang lagu jazz, instrumental dan lain-lain genre music. 😁😁

2y ago

Okey x susu enfalac tu sis..ank sya mnum dupro