Czer

Cara jagaan orang bersalin czer ? Makanan pantang ? Makanan elak jaundice baby makin tinggi sbb anak saya lepas lahir je trus jaundice 243 ? tak sanggup nak tgok dia dkt nicu . #firstbaby #takdepengalaman

9 Balas

Makanan mcm orang bersalin normal jugak tp untuk baik lula sebijik sehari limau sinquick. Kalau bf jgn makan lada hitam semua tu. Lagi naik bacaan dia. Kerapkan dia susu sis. Bagi dia kerap berak. Anak saya rituh susu campur. Ada setengah nurse suruh bg fm saja sementara. Ikut la mana2 sis. Sis pam susu lebih bg baby.

Pastikan tempat czer tu kering dan bersih...tangan kena bersih utk elakkan infection pada luka czer..jgn berbaring saja...kalu czer kena rajin bergerak utk elak pembekuan darah.....makanan mcm berpantang biasa.makan makanan berkhasiat...minum byk air utk pastikan susu byk dan cukup utk baby...

Sya czer bru ja hbis pntang.. Pnjagaan biasa ja tp yg penting jaga luka. Luka kena sentiasa kering lepas mandi.. Mknan mkn sup2 lg2 klu breastfeeding.. Sya mkn sup ayam kampung hri2.. klu tak sup.. mkn ikan bakar..Anything healthy is fine..

saya masa mandi tutup luka dengan plastik , lepas mandi lap dengan kapas dengan air suam ( nurse yang ajar) banyak makan buah oren dan vit c sampai sekarang . anak dah setahun lebih. masa anak kuning banyak susukan baby.

setiap kali mkn, wajib ambil 1 biji limau sunkist..utk cepat pulihkan luka..2 atau 3 biji sehari.. utk baby pula, bg sekerap mgkin susu awl anda..kerana itulah ubatnya..dia perlukan antibiotik from your colestrun

😱😱 243.. Anak kne tahan,,Allah,,,,sy yg dgr pun xtahan😢,ni kn awk lg ibunya,.. Smga kuning bby cepat turun,sabar ye,,,awk dlm pntg jgn stress2,,jaga elok2 bdn awk,anak kt NICU tu ade nurse jaga,,

Kena sentiasa pastikan tempat bekas czer tu kering. Makanan sama mcm pantang bersalin normal. Bykkan makan buah oren utk bantu czer cepat sembuh. Yg ptg kena byk bergerak

Bg dia minum susu byk... Dulu ank sy hampir tukar darah.. Doktor kata darah bby n drh mama x sama.. So, sy campur bf dgn fm.. Alhamdulillah kuningnya ok..

Jgn mkn yg kunyit2... Baby sya kuning jga tp sikit ja 90 ngam2.. hilang lepas 3hri kena jemur 3x ja..