Cara untuk anak bercakap

Cara bagi anak cakap untuk dua tahun#pleasehelp

4 Balas

kurangkan any kind of gadget (phone, tv etc) dan banyakkan buat aktiviti atau main dgn anak..kalau anak xde word langsg start dari bunyi paling basic..contohnya sis main bubble dan pop kan bubble tu sambil sebut "pop"..atau kalau barang jatuh cakap "oo"..kena banyakkan reaction bagi anak berminat utk bercakap..

Talk to your child more often. Tgk cartoon tp kena set time. Ask questions. Apa ni apa tu. Anak akn jwb juga tp dgn bahasa dia. Klu tak juga kena lah jumpa pakar.

Amalkan berborak dgn anak... Tgh lipat baju... Ceritala...cara2 lipat baju... Mgkn dr situ die akan bertanya

kene selalu ckp dgn baby