Sakit Sengugut VS Kontraksi Bersalin

Calling all mommies yang dah ada pengalaman bersalin, apa pendapat anda dengan kenyataan di bawah? Betul ke tahap rasa sakit kedua-dua ini hampir sama?

Sakit Sengugut VS Kontraksi Bersalin
105 Balas

Sy mmg jenis cramp acah2 ja time menses, tp masa contraction, sakitnya tu xbole dibincang akal. Katil pn bgegar masa kita pegang besi katil ok? 🤣 sempat lg fkir mau opt to czer, nsb baik selesai dgn bsalin normal 🤭 sy 1st mom, jd cramp menses & contraction mmg jauh beza 🙊

Sengugut boleh tahan lagi, kdng sengugut ni kawan buat lawak pun still boleh ketawa, tapi kontrasi ni xboleh bawa main, sakit nya ya ampun tak terkata, hanya tuhan saja yg tahu betapa sakitnya kontrasi melahirkan itu... Terus nak resign dri mengandung.. Taubat seketika

sakit contraction betul2 xdpt dgambarkn...kena merasa dlu br taw..hehe...sakit 2 hari 3cm..smpai mnta doctor czer..haha...masa ank 1st....masuk hari ke 3 doktor buka jln....last2 vacum...org kta sakit kena gunting...pdahal contraction tu pling sakit.....

utk yg pernah rasa, mesti ramai setuju yg senggugut tu bukan apa2 kalau dah pernah merasa contraction. apalagi lepas kena pelbagai jenis induce, Tuhan saja yang tahu. sampaikan sebulan lepas bersalin pun masih terasa sakitnya contraction tu. 😭

sy kalau period, senggugut tu jrg rasa tp kalau rasa pun bkn la teruk. so, bg sy contraction lg dahsyat sakitnya dr senggugut. + contraction rasanya bercampur rasa sakit perut yg teramat+ rasa nak berak. tu yg buat rasa nak meneran aje bg sy la

Kalau org tu senggut kuat mcm sy , mgkin ya, last time bersalin ank first , lepas doc pecahkan ketuban , dlam 2 jam dh bersalin , nasib doc dtg cek , stgah jam sebelum tu nurse cek still 5 cm , xthu nurse silap or ap, xsmpat nk mintak epidural

sakit bersalin sakit ya…sblum beranak dlu x orng ckap sakit contrakction tu sangat sakit …sy jadi sngt terkjut dngan sakit contraction😓 smpai masa bersalin x sangka sy sndiri minta czer …sedangkan sngat takut bila dngar czer…

contraction lgi skit,klau sengugut ada ubat minum air suam bnyak2,pkai botol pad yang boleh panas tu,letak dkt atas perut,klau contraction tkda ubat,nk minum air suam ke apa ke ttap tak boleh hilang skit tu

pada saya senggugut, contraction saya boleh baring rileks atas katil sambil nahan sakit siap boleh gi tandas ulang alik ulang alik. tapi kalau senggugut nak gi tandas pun kene mengesot 🤣 tpi yela lain badan lain rasaaa

contraction lagi brganda sakit nye , bile pikir2 balik taknk da pregnant ehh twu2 tngh pregnant no2 😅 brtabahla nk hadap sakit contractions lagi nti .. kite smpai nangis sbb 5mnit skli die dtg allah je y twu sakit nye