bedong

Bunda, mau tanya apa si sebenarnya manfaat bedong untuk bayi? Bayi saya baru 12 hari lahir, tapi kalau saya bedong selalu nangis, jadi saya jarang bedong bayi saya. Kira2 ada masalahnya gak ya

27 Tanggapan

Bedong untuk menghangatkan. Saya jarang bedong anak saya, kecuali lagi rewel. Kadang klo bayi tidurnya ga dibedong dia suka kaget sama gerakan tangannya sendiri, klo udah kaya gitu saya bedong. Pinter2 melihat situasi dan kondisinya aja sih bun. Tapi klo bedong untuk meluruskan kaki bayi, itu mitos.

Hadeh baca komen dibawah masih bnyk yg percaya klo bedong itu untuk meluruskan kaki . Bedong itu fungsi nya cm menghangatkan ya . Ga ad fungsi buat luruskan kaki . Krn smua bayi memang terlahir dengan kaki bentuk O nnti seiring wkt akan lurus sendiri . Ga ad hubungan dengan bedong !!!

gpp bun. biasa. mksud bedong tuh biar dia merasa nyaman. n hanget mcm anak ku skitar 1mingu klo bedong d lepas nangis kencang. tp lepas 1mingu uda adaptasi y bedong gk bedong gpp. aku lepas bedong gk ampe 1bkn

5y ago

bentuk kaki itu bawaan dr info dsa

MITOS BEDONG untuk KAKI LURUS. FAKTAnya : bayi sebelum umur 1,5tahun memang akan berbentuk seperti huruf O (posisi frog, seperti waktu dalam kandungan). Kalau bayi ngga mau ya jangan dipaksa, kasian.

Biar gak mudah masuk angin,boleh tangannya gak di bedong asal itu kakinya jgn Sampek gak di bedong kasian nanti jalannya .tapi dia enak tidur gak mudah terkejut,.anakq sampai 2bln br lepas bedongnya

Yah gak ada masalah mom. Bedong hanya bersifat menghangatkan aja. Kalau anaknya gak mau dibedong jgn dipaksa pakaikan aja baju hangat dan pakaian dalam (singlet) kalau daerah mom dingin

bedong buat menghangatkan bayi dan biar bayi nya nyaman , soalnya bayi baru lahir kan suka kgetan bedong jg bisa mengurangi kagetan tsb

Justru anak ku abis dibedong anteng. Manfaat nya selain hangatin badan dede, bisa buat ngelurusin kaki nya bun supaya nanti ga ngangkang

5y ago

Emang ada hubungany y bund antara bedong dg kaki gk ngangkang?

gpp lah bun senyaman baby nya aja, ga bedong yg penting bobonya nyenyak. baby ku jg gtu, 2mggu udh gamau dibedong jd aku biarin aja

Beding hanya untuk mbghangatkan bayi kok bun, klo bayinya gg nyaman d bedong d pakein baju hangata aja bun