bedong

Bunda, mau tanya apa si sebenarnya manfaat bedong untuk bayi? Bayi saya baru 12 hari lahir, tapi kalau saya bedong selalu nangis, jadi saya jarang bedong bayi saya. Kira2 ada masalahnya gak ya

27 Tanggapan

Bedong hanya untuk menghangatkan jadi jangan ketat.. Kalo dedek ga mau ya ga masalah...diselimutin aja

bedong hanya untuk menghangatkan saja Bun.. sama fungsinya dg minyak telon.. untuk menghangatkan tubuh bayi

5y ago

mitos bunda

Biasany bedong dpke pas byi baru lahir.. pas habis mandi.. tpi bayiku seminggu udh gak bedong lg

biar hangat aja bun.. Babyku ga nyampe seminggu dibedongnya bun, soalnya ga betah panas..

Dri lahir ga pernah saya bedong bu.. Manfaat bedong cuman unt menghangatkan bayi aja..

Hanya utk menghangatkn bun.. Anak saya dri lahir cma mau di bedong semingguan doang..

Cuma biar bayi hangat..bayi jaman sekarang mah memang ga mau di bedong bun😅

mengurangi refleks moro / kgetan saat tdur bun .klo bedong kakiny jngn dluruskan ya

5y ago

g ada hbungnnya bedong buat kaki bayi spy lurus . kaki bayi memang bgtu krena kan memyesuaikan wktu dy dlam kndungan . nnt seiring pertumbuhannya kakinya bisa lurus sndiri . kalo misal kakinya nnt bentuk X atau O it bkan pengaruh dr bedongnya tapi kelainan genetik .. info yg saya baca2 dan dr dsa sprti itu bun

Kta orang tua dulu biar kaki nya lurus gtu bund + biar hangat juga...😁

Byat hangetin baby bun trus biar baby gak gmpang kaget klau dibedong...