Tak suka Sembelit

Hi bumil semua. Ada petua atasi sembelit tak ? Sis tak tahan bertapa lama2 di jamban sampai cram kaki2 nak membuang 😭😭😭 #sembelit #SeriusTanya #firstmom

29 Balas

Baru dua minggu lepas saya pergi hospital sebab sembelit makan maltofer. Tak boleh membuang, tak boleh kentut or sendawa. So mmg sakit sangat. Then doctor bagi ubat lactul and now hari hari saya amalkan minuman oren, celery , timun jepun, apple hijau, baby spinach, mint leaves(sikit) & halia blend buat jus ataupun minum air honey lemon letak chia seeds. Overall mmg najis tu colour hitam sehitam hitam nya tapi everyday tak pernah miss membuang hehe

sy makan biskut jacob cream creaker tu.. makan 4 keping (beli yg ada paket kecik2 tu) lps makan tu kompom g jamban. tp itu sy lah x tau org lain. sbb makan banyk sblm2 nya mmg xda rasa nk membuang. dah mkn biskut tu baru ok. tahi mmg still bentuk keras dan hitam. itu mungkin sbb ubat yg kita makan..

Cuba hari² mkn mknn seimbang.. jgn mkn mknn yg goreng² sgt..yg kerepek ke apa ker..kurangkan.. pastu.. minum air sehari sekurang kurang ya 1.5L . sya dh 5bulan lebih kandungan.. hari² senang buang air besar.. bnykan mkn buah sayur².. yg goreng² tu kurangkan..

Sebelum ke toilet, saya akan minum air suam banyak2. 😂😂 Ia membantu kalau saya. Sbb tahu akan sembelit punya. Lebih2 lagi perut tengh membesar. Rasa nak terberanak dia punya sakit. Bukan kaki je krem, perut2 krem.

kalau sy, makan sayur salad banyak² confirm akan lancar. jadikan salad tu macam ulam. wajib makan setiap kali makan. nak buat salad ke, sandwich ke, burger ke. make sure letak salad banyak².

saya masa pregnant makan iberet. memang lancar la hari2. pastu dah bersalin saya continue iberet tak okay. so saya makan ubat sembelit lactul. just tak hari2 sebab risau baby cirit jugak sebab bf

sis cuba minum susu dari callamilk . sepanjang saya pregnant anak 1&2 Tkpernah ada masalah sembelit langsung . . saya recommended bagus Hb pun tinggi naik . try la dptkn

Cuba makan dragon fruit kalau belum cuba. Sy pun susah membuang n selalu sembelit tapi makan dragon fruit okay terus dapat membuang dengan jaya nya

1mo ago

bole..tak de mslh pun.sbb tu buah

dlu pun sembelit puas mkan mcm2..bila start tukar maltofer, skrg iberet ehh elok plak xde sembelit2.agaknya kesan maltofer /ubat yg sis xsesuai

sya mmg ambil bnda ni (lactulose) sbb sembelit,xboli nak push sbb kta CERVICAL CERCLAGE 🥹 kdungan dh msuk 27w msih kkal sembelit 😭

1mo ago

Yg kotak warna purple tu ke?