alhamdulillah

buku pink dh buat..masa nk gi klinik tu memang rasa takot gila ..sebaik kakak dgn pakwe saya teman gi klinik..diorng tunggu luar..masuk jer bilik jumpa doktor...nk xnk kene lh gk redo..doktor yg pertama ok jaa xbyk tnye sangat ...sampai doktor yg kedua byk tnyee..? kata nyee untuk ambik maklumat apa tah...rimas gk lh..tpi terpaksa redo je lah..doktor ada ambik no ayah..hmm harap doktor xlah call ayah saya dlm masa terdekat ni..hmm xredy lgi nk bgi tahu diorng..hmmm sbb takot..takot tambah lgi beban...lgi pun nanti duk rumh kakak angkt..dia yg jga..ingat kn nk bgi tahu masa nk bersalin tu..rasa nyee apa pendapat korng?

22 Balas

Pndapat saya.. Sya bole bg pndapat. Sya sama mcm awk... Sykur doktr xambk no famly... Sy tgl ngn famly agkt. Perut dh 15mnggu 5hari.. Nk tak nk kna bgthu.. Pndapat sya. Bg org yg pndai bcakap pujuk hati org tua kita... Sya xckp first tu.. Fmly agkt explain. Bnda dh jadi... Lpas tu famly pesan xbg blik lagi smpai brsalin dan haramkan laki yg ngndung saya untuk tgok baby. Jgn tkut. Awk kna yakin.... Org tua marah kjp ja.. Tpi niat la pada diri jgn ulang bnda sama... Skrg sya dh masuk 15mngu 7hari... Kjadian bru ja... Skrg famly sya ambl berat pasl saya dan janin.. Syukur sgt... Cuma suruh taubat nasuha.. Mula tu memng la kna maki hamun ngn famly... Keesokan dia org tnya khbr sya.. Insha ALLAH. Lpas brsalin sya akn nikah... Nikah dgn laki yg boleh trima kesilapan besar saya... Syukur sangt...

saya pun macam sis...tapi, doktor saya tak adalah sampai nak call keluarga saya...mungkin sebab keluarga already know saya mengandung luar nikah so dorang tak ada laa tanya lebih2...just tanya ada plan nak khwin tak...niat khwin tu ada, tapi pakwe saya dah lari, sebab takut masuk islam...janji nak tanggungjawab tu dah ada tapi tu laa susah saya nak luahkan....dalam kes macam ini, saya syorkan sangatlah, bagitahu family sis, bukan apa...sampai bila sis nak simpan benda ini, perut makin besar...sis tahan ke 9bulan simpan benda ini...sis tak risau, family sis cari sis...sebab sis dah lama tak jumpa diorang??? saya pun masa kandungan dah 5bulan, baru nak bagitahu family saya...kena marah maki, hancurkan maruah keluarga tu saya belakangkan...yang penting saya try tebus kesalahan saya, bagi tahu family saya dan jaga baby ini

4y ago

Samalaa pakwe lari jugak :(

Ni pendapat sy ye sis..maaf kalau tak boleh diterima. But 1st.. soalan sy..nape sis takot nak bgthu famili sendiri sedangkan sis boleh cerita di public ?sis. As anak. Mmg wajib kita jaga maruah mak ayah kita seperti kita jaga maruah kita. Pd sy benda sis lalui ni..mmg agak berat untuk mereka terima. Kesalahan sis buat ni kesalahan besar. Jd bertaubatlah. Minta petunjuk Allah..semoga Allah bukakan pintu hati parents sis untuk terima. Then kalau kandungan bawah 3bulan..menikah la dengan BF sis. Supaya dosa terus tak meluas. Tp sy ucapkan tahniah..sbb sis tak cm org tak de akal kat luar sana..sanggup buang dan bunuh anak sendiri..kuatkan diri sis.semoga Allah permudakan segalanya..Aamiin

Pertama sekali, bertaubatlah. Mohon kekuatan. Beritahu keluarga. Memang mereka akan marah dan rasa kecewa. Tapi sekurang2nya bila keluarga tahu, urusan lain dipermudahkan. Mcm ada yg beritahu, bila bersalin takde suami atau penjaga, anak akan diambilalih oleh JKM. Benda dah jadi. Jadi kena tempuh juga. Yang penting jangan lagi buang anak tu. Tapi kalau memang tak nak jaga, boleh cari keluarga angkat atau sebagainya. Kena kuat semangat. Memang susah nak berdepan dengan masyarakat. Kena banyak bersabar dengan ujian ni. Benda dah jadi.

Sorry sis, keliru kejap. Ingatkan tersalah baca/paham statement sis ni. Jangan tangguh lama2, baik bagitahu ibu & ayah secepatnya. Marah mcm manapon mereka, takkan mereka nak lukakan sis & bby. Rasa tanggungjawab tu kena ade dari sekarang. Bertanggungjawab dengan kesilapan kita bkn sbb takutkan manusia lain tp untuk kebaikan masa depan. Kenapa orang selalu ckp pikir panjang sblm buat sesuatu, sbb kalau boleh nak elak dpt masalah di kemudian hari. Semua orang buat silap yunk.. Antara berani & xberani je nak perbetulkan kesilapan kita.

Bagitahu keluarga awal2 sis.. kalau dpt nikah terus lagi bagus.. setahu saya, masa bersalin nanti jika mak ayah tak datang untuk discharge, pihak hospital akan serah kan kes sis ke JKM.. dan baby kena ambil.. yang pasti sis bersalinah dengan cara yang elok ye.. jangan dibuang anak nya bila dah lahir nanti.. kalau sis tak nak, ada cara lain.. apa2pon bagitahu pada keluarga..

Lambat atau cepat bgtau, parents tetap kecewa dan sedih. Tp kalau bgtau awal, stidaknya dorg tak terkilan sbb lmbat tahu dan dorg dpt ready dr segi mental utk terima bakal cucu tu nnti.. semoga dipermudahkan. Lagi 1, kalau pakwe tu bebetul nk btanggungjawab, cepat2 nikah supaya dpt berbin/binti kan ank nnti dgn nme ayhnye utk ttup aib si anak.. tu pendapat sy

5y ago

Boleh. Tp ada syarat. Mesti kawin mse kandungan bpe mggu. Tk pasti brapa lupa dh. Kalau mse kawin tu kandungan dh 6bulan ke atas, dh tak bleh guna bin/binti bio dad.

Rasanya elok awak terus terang dgn parents awak. Marah atau tak awak kena tanggung semua ni. Minta doa mereka untuk permudahkan urusan awak selama pregnant ni sampai bersalin. Minta maaf banyak2 dgn parents awak sebab masa bersalin nanti kita tak tahu apa yg akan terjadi sis

5y ago

Ya betul tu.. doa ibu sangatlah penting..yg lepas tu jdkan pengajaran.. yg penting kita mengaku silap dan bertaubat. Allah Maha Pengampun.. berterus terang dgn ibu bapa adalah lbh baik.

Lebih baik bagitahu dik.. Nanti adik bersalin baru adik tahu bagaimana pengorbanan mereka melahir dan membesarkan kamu.. Betapa kecewanya mereka kalau kamu bersalin tanpa pengetahuan mereka.. Jgn risau mereka marah kamu pun tdk juga lama

Kuat kan semangat ye, jgn lah bg tau mase dah nak bersalin nanti. Nanti mesti mak ayah kecik hati. InshaAllah mak ayah mesti faham kalau kita ckp baik baik, minta maaf dgn apa yg dah jadi. Semoga di permudahkan semua nya ye 🌼