Campuran susu beku dan baru

Bolehkah saya campurkan susu yang telah dibekukan dlm freezer diperah pada 21/3 (1 oz) dgn susu yg baru diperah pada 23/3 (2 oz)? Kalau dah dicampur jadi 3 oz dan dibekukan semula, boleh tak dipanaskan dan diberi minum pada baby beberapa hari kemudian?

7 Balas

Salam. Sye pn menghadapi mslh yg sma. Setiap kali pam, hanya dpt dlm 1oz sja utk 1 sesi. Dilema nak simpan susu yg sedikit tersebut dlm bekas. Kdg2 mmg sye campurkan stok susu utk 2 sesi dlm 1 bekas. Bleh ke x buat mcm tu ye?

4y ago

Saya dah buat research pasal ni. Rupanya boleh campurkan tapi perlu suhu yg sama. Jadi kalau baru pam, campur dengan yang dah frozen, TAK BOLEH. So saya buang yang dah dicampurkan hari tu sebab suhu tak sama. Kalau nak campur, kena pastikan susu tersebut disejukkan dahulu.