Cysts ketika hamil bahaya atau tidak

Bolehkah ovarian cysts mengecut ketika saya sedang hamil?Dan doctor Ada memberitahu ia tidak berbahaya tapi kekadang risiko dia Ada 2 kemungkinan membesar Sama baby atau mengecut..ini pengalaman saya Yang pertama..perlukah saya berasa bimbang tentang siptom ini.. #Tanyasoalandoctorjawab#

Cysts ketika hamil bahaya atau tidak
13 Balas

Saya masa pregnant pertama dulu pun ada cyst 7cm. Tiap 2 minggu dr akan followup buat ultrasound untuk tengok cyst kecut atau tak. Dr kata biasa cyst masa pregnant dia akan kecut sendiri bila baby makin besar. Ada juga rare case, cyst tu tak mengecut. Dia besar sama dengan baby. Kalau case macamtu dr akan opret bila dah 14w ke atas untuk keluarkan cyst tu sebab takut mengganggu perkem baby. Tapi saya, Alhamdulillah cyst makin kecut dan hilang sepenuhnya masa kndungan 14w ☺️

Sy ank prtma hri tu ada ovary cyst sbelah kiri 9cmx12cmx7cm. Trus kna tahan, esokkn bedah buang sbelah ovary. Sbb bsr sgt. Kalau xkluarkn, mmbesar atau mngecut tu 1 hal.. Tp time bby dah besar dia akan tekan cyst tu.. Sakit tu xpyh ckp risau pecah dlm perut.. Tu je.. Tp dokter kata xpyh buang xada apa2 la tu.. Nnti dokter akan slalu pantau.. Yg penting sis jgn stress..

10mo ago

insyallah

Hai sis, sy antara yang rare kes tu.. Cyst tak kecut.. Dan diberi pilihan untuk buang sewaktu mengndung (rikiso baby akan keluar awal) .. Tapi sy ambil risiko tak nak buang .. Sebb tak rasa sakit.. Masa bersalin pun semua pakar stanby kat bilik bersalin.. Alhamdulillah baby da 7 bln.. Sy pun bru buat operation untuk buang cyst tu..

10mo ago

7 x 6 cm.. Bersalin normal

Saya pun awal2 pregnant haritu ada cyst. First scan nampak kantung plus cyst tp kecik je dlm 3-5cm cmtu. Next scan dah tinggal 2cm and the next scan lg 1cm. Alhamdulillah minggu ke 12 scan dah takde cyst tu. Tp mmg doktor ckp normal je ada cyst time mengandung. Nnti dia akan mengecut bila baby dah membesar. Insyaallah takde apa2 sis 🥰

10mo ago

tq Bg semangat

sy mula2 d sah kan pregnant ank ke 2 ni , d sah kan ada Ovarian cyst middle line , terpksa buat operation utk buang takut bahaya pd kandungan , 14week haritu operation, now 26week usia kandungan, Alhamdulillah, syukur smua nya sihat selamat .. jgn stress sangat sis

10mo ago

tak stress just rasa risau

pengalaman saya 1st pregnancy twin 4tahun lepas ..ada juga cysts ni ..tapi doc cakap tak bahaya...cysts tu akan hilang bertukar jadi makanan yg baik... InshaAllah..tak da apa2...semoga dipermudahkan...semua baik2 saja

10mo ago

insyallah amin

Saya pun ada cyst masa mula mula pregnant, dr pantau sampai 20w. Dr ckp kdg kdg cyst penting time pregnant sbb jd support / mcm makanan utk baby. Dr tu la ckp kt saya haha

hi .saya pun ada cyst tapi doc cakap tak bahaya sbb kadang dia support pregnancy kita. nanti makin lama dia makin kecik . tengok kt fb myhealth clinic sungai petani ada penerangan

Cyst ni ada yg bahaya dan ada yg tak.. alang² dah jumpa Dr kan, sis dah dapat jawapannya.. Jadi tak perlu risau, lagi sis risau lagi benda tu besar.

10mo ago

insyallah kak..yela doakan baik2 saja

jika cyst jnis air..in shaa Allah dia tidak bahaya nnti makin naik bulan kehamilan dia akan mengecut..pape jg pemakanan k..😉mg dpmudahkan segalanya amiin

10mo ago

okay thanks 👍