7week

Boleh x mommy2 gtau da x sebarang tips x nk hilangkan pahit mulut ni..sy br 7week...so far alahan muntah xda...cuma loya n pahit mulut ja..nk mkn pun mcm xlalu tp lapar...

19 Balas

sy pun mcm ni awl kehamilan 1st trimester.. sy banyak makan buah tembikai, oren, dan mangga.. skrg pun tgh musim buah alhamdulillah tak susah nak cr sbb sy bru hbs loya2 yg sia rasa ni sbb skrg dah masuk 5bln++.. hehee cuba cr mangga yg masam² sikit dpt legakan tegak dr pahit.. and dlm beg pun sentiasa standby gula2 eclipse yg warna hijau sbb perisa mint tu.. kadang2 tgh drive mulut pahit sampai tak tahan nak muntah cpt2 makan gula tu sbb nak elakkan muntah tgh drivekan.. ada masa sampai sblm tdo pun makan 1 kalo buah takde, sbb nak bg slesa tdo.. tp kene kerap gosok gg juga takut nnt sakit gigi pula.. hehee

5y ago

Tq sis kongsi tips ni...pahit mulut smp xrasa nk mkn tp lapar...

Saya awal2 pun sama. Mmg banyakkan makan buah. Tembikai, anggur, jambu. Tp xdapat makan banyak sangat, sebab nanti perut pedih even dah makan nasi. Makan just nak hilangkan rasa pahit and bagi baby makan buah je. Kadang saya minum air lemon or makan gula2. Sekarang alhamdulillah dah makin okay.

Samalaa mcm sya sis pregnant anak Ke2 . . Mulut rasa pahit jaa makan manis pun sama jaa rasa pahit semua makanan tp paksa makan ja sbab lapar n kesian baby dlm perut. . Masuk 5bulan baru hilang rasa semua tu hehe. . Skg semua makan sedap jaa masuk mulut hahaha. .

Sama sis..sy dr weeks 4 lg lidah ni pahit je..x tau nk.mkn ape dah...skng ni makan tembikai je bnyak...pg ptg siang mlm..kdg2 2 hr hbis 1 buah tmbikai sy mkn.

Sis sama mcm saya. ..loya. ..mual dri siang kemlm. ...muntah tak da. ...deria mknanan pun hilang. .....jadi saya main pksa je ape2 je mkn

Sama la saya. Sy tak boleh makan nasi nk muntah. So isi la perut dgn tomyam, mkn roti, buah epal.. Asal ade bende masuk perut

5y ago

Sy bru 7week...tp mkn tomyam yg buat sendiri ja...so far xda mkn tomyam kt kedai lg...

Sy selalu makan buah. Bawak je standby always. And mmg tu je makanan sy masa loya teruk. Dr 7w sampai 14w

5y ago

Buah apa yg sis consume ? Kalau mcm epal hijau tu okeh x ? Ada effect bby x ?

Sama mcm sy la sis, 7 w jgk. Tekak pun tak lalu nak mkn. Tpi perut lapar ni... Mlm je rasa nak muntah😢

saya mcm ni dulu. amalkan makan buah yang fresh2 mcm buah jambu batu. makan sejuk2. best.

Sy mkn asam tp x byk skdar nk hilang pahit2 mulut tu je