Tiada degupan jantung baby

Boleh tanya pengalaman ibu-ibu ada ke janin dah dekat 9 minggu tapi tiada degupan jantung lagi? Normal ke? Risau sampai migrain fikir😔 #ingintahu

15 Balas

Awakkkk… berdasarkan dgn pengalaman saya sendiri, baby berkembang elok je sampailah 6w .. pegi scan lagi selepas 2minggu sebab Dr nak tgk jantung baby.. TAPI baby saya tak membesar & tiada dengupan jantung.. janin masih saiz yg sama 6w 🥺 kalau ikutkan dah 8w tapi baby tak membesar, so Dr bagitau yg saya MISCARRIAGE.. Dr suruh tggu 2minggu lagi utk repeat scan.. time tu Dr bagi pilihan dgn saya, nak cuci @ turunkan guna ubat @ tunggu baby turun sendiri.. saya mmg tak pernah bleeding @ sakit perut sepanjang pregnant.. Then after seminggu lepas Dr bagitau miscarriage, baru laa saya dah start bleeding.. dan seminggu lepas tu, baby saya keluar sendiri.. saya mmg pilih utk keluar sendiri ~ tapi saya bukan nak takutkan awak.. ini pengalaman saya.. saya doakan, awak tak senasib mcm saya 🤲🏻 if awak irregular period, maybe persenyawaan lambat.. maybe tak nampak lagi.. tapi better buat TVS scan utk kepastian.. dan if baby awak mmg membesar ikut timeline, jgn risaulaa.. doa je bebanyak InsyaAllah 🤲🏻

2y ago

saya pon sebenarnya kadang2 rasa dah redha dengan apa yang akan berlaku. Kalau Allah berkehendak yang baik2 untuk saya Alhamdulillah tapi kalau sebaliknya saya terima dengan hati terbuka. Doakan saya ye❤️

Terima kasih semua atas komen dan nasihat yang diberikan. Saya cuba positifkn diri sebab 2 minggu lps scan tvs di swasta nampak baby dah 7 minggu lebih tapi tak ada degupan. Masa tu saya assume baby memang dah tak jadi. Saya jenis period tak teratur jadi tak tahu usia sebenar baby. Saya pula dah buat buku pink. Lepas 2 minggu scan di kk ikut appointment kk baby membesar tapi masih tak ada degupan. Saya masih cuba positifkn diri, kk minta repeat scan lagi 2 minggu di kk. Doakan sy ye semua. 4 tahun saya tunggu baby ni. Semoga Allah perkenankan doa sy suami isteri. ❤️

2y ago

jgn risau sgt sis. insyaallah percaya pd rezeki Allah. mgkin awal lg. sy pun bru pregnnt 11w.ank first . dr da siap pesan awal2 pergerakan bayi hnya dpt rasa 20 mggu ke atas klu ank first. jgn pk sgt ye

Sepatunya 6weeks dah boleh nampak heartbeat, klu ada budget lebih, boleh try scan kat swasta, sbb kat klinik swasta biasanya lebih jelas, dan boleh juga scan cara TVS yg scan ikut vagina tu. InsyaAllah mudah2an baby sihat dan selamat semuanya.

2y ago

Insya'allah.. Terima kasih semua. semoga yang baik2 sahaja untuk sy dan kandungan❤️

klu sis ke hosp..scan melalui vagina..klu x de heartbeat doc akn declaire miscarriage..& doc bg 2 minggu lg..if x de doc nk induce..bg sy slagi x de pendarahan..sis positif kan diri..bdoa pd Allah & bc Al-Quran hri2..nsb kite sama..

2y ago

Insya'allah.. terima ksh.. semoga rezeki buat awak juga❤️

sy aritu 8wks pun x nampak lagi heartbeat baby. fetal pole seen, tp heartbeat x nampak. so repeat scan another 2wks, tme 10wks. 10wks, baru nmpk segala. baby dh besar time tu hehehe. smoga ada jereki awak😍

2y ago

insyaAllah kalau xda sakit perut, xda bleeding, baby okay jer. doa byk2 tau😇 my previous baby aritu, 9 wks jugak pegi scan, x nampak heartbeat jugal, fetal pole seen. appointment another 2 wks, 11wks dh besar baby. husnuzon je k😍 maybe sbb persenyawaan lambat.

dlm 1-2 minggu lg repeat scan ya. kdg jenis mesin pun boleh buat tak nampak ke gitu. kalau ada bajet lebih boleh buat tvs scan. bykkan berdoa & moga dipermudahkan

rasanya msih boleh tunggu lagi.. sbb sis kata dah dekat 9 minggu kan.. mungkin boleh tunggu antara 9-12 minggu. biasanya akan nampak dah..

2y ago

mudah2an. doakn sy ye❤️

Should be dah ade.. mengikut pengalaman saya , sy scan that day dah nampak baby & heartbeat.. doa yg baik2 ye sis..

2y ago

Insya'allah.. terima kasih ❤️

xnormal. degup jantung boleh mula dikesan seawal 6mgg dan wajib ada pd mgg ke8. Berkemungkinan missed misscarrige

Mesti doktor suruh datang lagi 1 atau 2 minggu kan? InshaAllah tiada apa. Doakan yang baik baik sahaja.

2y ago

Amin.. mudah2an ❤️