Boy or Girl (Ciri2 atau alahan ketika pregnant)

Boleh tak sesiapa sini share pengalaman kamu masa preggy..masa preggy anak girl tu alahan or pengalaman mcm mna..klu boy pula mcm mna..xkisah jantina anak tapi nak tau juga pengalaman ibu lain..#firstbaby #firstmom

27 Balas

entahlah puan dia ikut atas badan masing2 juga ..kalau saya first mom dulu , alahan langsung takda dari first trimester sampai third trimester , pastu makan pun tak memilih semua saya makan sebab tu banyak naik berat badan sebulan 1kg - 3kg 😂 , suka sangat makan kuih semperit dengan kek kadang saya beli berbalang2 untuk buat stock kat rumah .. aiyoo yang keluarnya girl berat pun 2.44kg je maknya pulak yang terlebih berat 😅😂 , pregnant kedua ni pulak , first trimester ada alahan pastu makan memilih kalau ayam ke ikan ke terbau hanyir memang saya tak makan dah 🤣 selalu boleh makan mee ,bihun ,maggie ,roti dan buah2 gitu ler nak makan nasi tak larat sangat ..

saya dah dpt sepasang. dua² alahan teruk. tak boleh bau sabun/wangi² sampai bersalin. bezanya boy suka manis², sayur²,seafood, malas bersiap n muka kusam, sensitive jgk sikit² nangis. girl pulak suka masin², jd malas buat kerja, kuat tido, rajin bersiap n muka berseri, hati jd kental sikit preggy girl ni org buat apa pon tak kisah. keras je mcm takda perasaan 😂. preggy boy nak tgk husb je 24jam. girl pulak malas nak layan husb. lantak dia lah nak buat apa, gi mana pon. teruk betul 🤭

sy nk shre pngalmaan sdiri blh yer sis 🤗now sy prggy bby boy xthu la klu lahir nty scan 2x doctr ckp bby boy. alahn sy xteruk suka makan masin manis sy hentam jer tp sy suke mnum or mkn coklt 😋sedapp paling suka mnum ice blend mcafe beli kt mycd hihi. kulit muka sy lebih bseri dr sblm preggy sy xsuka jln2 sbp smput berat bdn cpt naik la bnding preggy bby girl dlu. sy suka tdor mengiring ke kanan rasa nya tuh jer sy ingt utk pkongsian kli ni. tq sudi baca 🥰😊

anak 1st dlu boy dy suka bersiap, mkn suka masam2 & bnyk ke arah seafood. alahan xde langsung dlu smpai bersalin... ni yg 2nd start alahan dri mula tahu pregnant, suka makan jugak cuma dh x nak seafood sgt. suka mkn dging2. mknan mnis2 lagi lah sy x suka., bersiap makeup pun jrang.. msuk dapur pun x boleh..nk mkn yg org msak je...mmg berbeza sgt dgn yg anak sulung dlu...Xtahu lah baby apa Bru 7week hehehe...

mcm sy anak sy dua org laki , masatu suka makan pedas and masam2. .pastu anak yg pmpuan pulak suka bnde yg manis2. .buah pun suka buah yg manis2 je. .kalau bab bersiap ke makeup ke masa mula2 trimester mmg malas. .and masatu pun muka xde seri. .muka kusam je kering je kulit muka. .tp bila dh masuk trimester kedua alhamdulillah semua okey back to normal. .

alahan ikut atas bdn mommy. ade org alahan teruk and x je. nak tau gender pg je buat gender scan. alahan ni x tentu. my 2nd sis alahan teruk bby boy, my eldest sis alahan teruk keluar bby girl. so x valid pon gender ikut alahan ni. nak tau girl or boy pg je klinik buat gender scan. bru rm30

2y ago

gender scan je. x dpt la details scan murah smpai rm30 tu. try search sonobee ultrasound. detail scan x silap bwh rm100 for weekdays.

sy preggy suka sgt makan pedas , masam , manis . awal pregnant dulu , pergi kerja mesti minum air mangga kotak dulu .. lpstu coklat tu mesti ada 😆 bermakeup tu ye 🤣 siap mintak kat laki suruh beli kan bulu mata palsu , lpstu kesudahnye dlm laci je .. hujung² yg lahir boboy siap package bulu mata panjang 🤣

sy xde alahan 😆 prgnt bby boy.. mgidam pun kuih tepung bungkus..tu jela 😅.. yg selebihnya alah teruk husband sy😅 smpi susut badan die sebab asik muntah😅 pastu dia yg teringin mkn itu ini berbanding sy yg prgnt😅..lagi stu sy jdi rajin 😂 mop umh,xleh tgk kain baju dlm bakul.. mmg smua sy basuh😂

Sy prgnt baby girl, 5 month alahan smpi kena warded.. berat bdn turun 10kg.. suka manis, x tahan asam dan x suka masin.. klau boleh manis je smua 🤣 pastu muka glowing2 dri sblm prgnt.. awal trimester breakout teruk sblm tau prgnt, lama kelamaan hlg sndiri dan x pakai skin care.. dan x suka perfume, pning kpala

2y ago

nah , kan mitos sj tu org slalu ckp klau suka mkn bgini , bby girl boy.. smoga dprmudahkan urusan berslin ye..

sy pun anak #firstbaby haha.. takde pengalaman lagi tapi sy prasan sy ni malas nak mandi😂 takut air, kalau sy paksa mandi pun rambut x basah. haduhai😂 kadang cuci muka pun malas. pdhal masa sy bujang sy jenis rajin mandi, 2kali sehari lagi mandi, rambut pun mmg jenis tiap hari cuci, kcuali masa period la..

2y ago

sama sy sis. Sblm pregnant, sy Mandi 5/6 kali sehari. bila dah pregnant, susah nak Mandi. sejuk. x tahan.