NAK TANYA SOALAN

Boleh tak pregnant 6 weeks nak mkn megi? Sebab yg lain saya takleh makan. Alahan. Makan confirm muntah. Kecuali megi asam laksa jaa. Atau ada apa2 tips. #pleasehelp #firstmom

24 Balas

saya masa first trimester xlalu makan nasik . makan sikit je nasik tu pun sekali sehari .. gi klinik berat turun teruk .. maggi je nak .. u buat macamni sis . maggi rebus . buang air rebusan . lepastu tumis macam biasa letak air lain letak perencah dia sikit je . lepastu u tambahla lauk n sayur lebih sikit .. 😚😚 makan je apa yg u nak makan tapi berpada padalah

boleh je sis, tapi berpada2 lah..sbb saya trimester ke 2 niey yg x lalu makan..mmg nak makan maggie jee..sampai 2 minggu berturut2 sya makan maggie..last2 keracunan makanan n kene masuk air baru2 niey..terus insaf😅 saya terus beli maggie yg mee sahaja n saya buat perencah sendiri..sbb mmg x lalu nak makan nasi

makan lah apa awak nk mkn jgn dsbbkn preggy awk pntang mkn brjaga jaga dlm msa yg sma awl alahan..tu punca awk x de tnaga n kurg gula n air dlm bdn nnti lemah..slsai shaja musim alahan awk dh ad slera mkn time tu awk kna pntang..ngidam pon berpada pada..sbb mknn ksihtn tu pnting ..

boleh sis....tp kena kawal. Saya awal pregnant pn mcm tu. As long dapat makan...sya mkn. Sebab kalau x, mmg gastrik & pedih ulu hati yg teruk. Sis boleh try makan pisang n air suam juga..... Try n error jak makanan time alahan ni.

6mo ago

thank you. saya cuba. sebab selain megi mmg takkan masuk punya. confirm muntah

sy time 1st trimester, teringin ramen yg cheese plastic kuning tu. teringin smpai takleh nk tido. tp sy makan jer buat rasa rasa. husband kasi. cuma perasa dia tu kurangkan half mcm tu. yg penting minum air kosong byk byk lps tu. hehehe

kalau makn nasi lauk2 mmg bau muntah, sy mkn roti, biskut buat air panas, makan buah...try and error je ape yg boleh ..sbb kalau xmkn sakit perut mcm kene pulas....nasi pn sy makan skit je lauk kering yg xde bau, xpun mkn sup sayur

boleh sis. faham alahan 1st trimester ni kadang payah. mana yg lalu nak makan tu, makan je. seeloknya jangan makan megi kosong, tambah protein, sayur2 sikit bagi lagi kenyang dan sihat. kurangkan rencah. doa2 cepat hilang alahan tu

6mo ago

ok. saya akn cuba tambah sayur ngan protein jugak. huhuhu... kita ni lapar tp tak mampu nk mkn.

boleh saja sis, biaasalah tu. nnti campurlah telur ke, sayur2 sawi utk nutrisi tambahan dlm megi tu, saya mcm tu jugak. lagi2 3bulan pertama pregnant tu. paling sedaplah mee segera haha.

Sy prnh Alami situasi cmtu time ank sulung...Ari" nk mkn lauk Maggie,smpai 6bln..bru okey bole mkn yg laen.alhamdulillah,ank okey je...risau jugak takutt ad efek sma anak.

maggi sy mkn je kalau teringin, sbb biasa makan xbyk pn sbb mkn skit je ..mkn jela apa yg boleh, ada org hari2 mkn pizza je sbb tu je bole telan, anak ok je