Cabut Gigi

Boleh tak cabut gigi, saya sekarang 10weeks..siapa ada pengalaman boleh share tak?

13 Balas

biasanye klu 1st trimester mmg doc xkn cabut..kna tnggu msuk 2nd trimester..16weeks ke atas camtu..sy pn br last week cabut gigi kndungan br msuk 16weeks 2 days..tp klu time prgnnt ni mmg kna check gigi sis..better g je check n ikut apa yg dic advice kn nnt

Sy penah masa awal prgnant so inform dkat nurse .. so sy pergi bhgiaan pgigian dan doc suggest utk palam sementara sbb kandungan awal lagi.. lepas 3mgu dari tu doc minta datang balik utk check if boleh palam kekal .. alhmdulilah ggi boleh palam kekal ..

5y ago

Mungkin esok saya akan cuba pergi klinik pergigian tengok mcm mana.. Tq sis

Sma la sya skrg skit ggi 😭... Tiap mlm xleh tdo lena..ggi blubang.. na cbut dktor x bg..dya bg paracetamol tp sya x brani mkn ubt..sya just bli kt frmasi ubt sapu kt dlm ggi blubang tu je bgi reda skit

5y ago

Saya punya bekas filling lama pecah.. Lubang dia agak besar.. Nampak mcm kena cabut..

Thank you semua atas jawapan😊. Sekarang ni gigi tu tak sakit. Cuma bekas filling yg lama tu pecah besar, saya tengok agak dalam.. Bila makanan masuk ke dalam itu yang sakit..

Saya hri itu seblum haid rupanya sa da perggey 3 minggu sa pergi cabut gigi nasib x ada apa2 jadi, sa btul2 x tau sbb blm smpi masa period kn syukur jga la..

Saya cabut gigi (terpaksa huhu) masa 20 weeks. Dentist sendiri cakap kena lepas 1st trimester baru leh cabut

Bolehh.. amat dgalakan buat pemeriksaan Gigi pda awl trimester nii..

tngu 6 bln klu awl kndungn ny nti ad msalh kgugran sbab msih awl kndngn..

Mcm Sya ggi cabut sendiri x ade mslh ke tkut jgk dgr nie

Nurse pergigian kata paling sesuai masa 2nd trimester ☺

5y ago

Yup,sy pun sama pergi buat tampalan gg lain, tp ade gg yg filling dia pecah, doktor bgtaw klau hb OK nti trimester 2 boleh dtg cabut.. 😁