hai all's..

Boleh Tak baby 1 tahun lbih makan APA yg org dewasa mkn? Nasi n lauk pauk..atau masi nak buat Kan bubur mcm biasa? Cause anak Saya tu dia nak jg makan apa kitaorg mkn..tpi nasi tu x keras

38 Balas

Boleh dah sis, anak saya 9bulan saya dah bagi dia lauk macam kita, mcm masak kari, kurma, sup, asam rebus, singgang, asam pedas(saya pakai cili yitu) tomyam, cuma makanan tak letak garam or gula tambahan..anak saya 1 tahun 3bulan saya ajar dah dia makan pedas sikit2, Alhamdulillah dia dah pandai guna deria rasa dia, macam pedas, masam, pahit ka dia pandai dah sebut..sis boleh ajar dah..nasi tu sis kepal bulat2 senang baby nk pegang

Boleh sis umur satu tahun dia mmg dah tk yah makan bubur nasi lagi. Tapi bagi je nasi lembut. Buatkan dia lauk sup letak sejumput garam pun boleh. jgn lauk pedas or masam..

Boleh je sis.lg pun anak dah 1 tahun..bg je apa yang dia nak makan tapi pastikan dia boleh mengunyah walaupun gigi 2/3 batang je..hahaha.pastikan dia boleh hadam dah alhamdulillah sis dan pastikan juga dia boleh membuang.

Anak saya dah makan semua..cuma skrg ni sy berkorban sikit la..tak masak pedas dah sbb kongsi dgn anak kan..hihihi..😘😘..takpe boleh je taw🥰

umur setaun da boleh makan ap yg kite makan jnji tanpa garam n gula..gusi baby da kuat utk kunyah..mcam ank sy 10 bulan da start makan nasi butir mcam kite

anak 1 tahun dah boleh makan fmly food ,tapi dengan syarat x pedas .. kalau boleh sblm masuk garam atau perasa tu ,asingkan kat anak dulu ..

Anak2 sy 4 org...umur setahun tu mkn ns putih ikn goreng sayur msk lmk putih sup..galakkn mkn sayur.. kdg2 ikn msk kicap....nasi lembut2 mskn xpedas kurgkn minyak...

cuba sahaja apa2 jenis makanan,dari situ kita tahu anak kita suka mkn apa@ xsuka mkn ..tapi kalau keras tu dan sesuai tak perlu bagi,kalau boleh elakkan mknn junkfood..

boleh ikut kemampuan anak.. tp jgn la dr bubur terus ke nasi kita, naik texture bertahap bg anak belajar. anak saya 8bulan dh mkn nasi butir.

boleh sis, tp kena pastikan less sugar, less salt, nasi kena lembik sikit utk senang hadam ..