GBS siapa ada masalah macamnni?

boleh share tak baby baby yg lahir bila mommy positif gbs

1 Balas

Hi, first pregnancy saya was GBS +ve. Alhamdulillah anak dah 2y++ sekarang. Pengalaman saya anak tak kena tahan wad. Kami berdua discharged sekali. Nanti dalam labour room doktor akan on antibiotic drip to prevent GBS bacteria transmit to baby during vaginal delivery. So awak kena alert dengan tanda2 bersalin. Lagi2 part air ketuban sebab kantung yang protect baby from GBS. Bila air ketuban leaking atau pecah maksudnya dah ada bukaan. Waktu ni crucial untuk dapatkan antibiotic drip tu sebab itu je treatment untuk mommy yang GBS +ve. Selalunya baby yang kena tahan wad tu sebab si ibu tak sempat dapat antibiotic. Jadi doktor nak pantau baby.

3w ago

Sama la kita. Saya pun first mom 😊 Apa2 awak rujuk je dengan doktor awak. Tanya je doktor apa yang awak nak tahu. Saya siap ada senarai soalan lagi untuk doktor setiap kali checkup hehe. Sama-sama, semoga dipermudahkan urusan awak. Enjoy your pregnancy journey 🌹