gbs

Hai mommy . Saya nak tanya gbs ni kalau kita ada gbs mmg doktor akan on antibiotik time bersalin ke ? Dan baby akan selamat tak if ibu ada gbs? saya risau . Saya baru dpt tahu yg sy positif gbs . Dah 33 weeks baru dpt tahu . Risau sgt bila baca tentang bahaya gbs ni????

13 Balas

Sy gbs carrier gak..masa dlm labour room xsempat habiskn antibiotik sbb bukaan cpt sgt n lambat dpt bilik sbb katil n lr penuh..alhamdulillah mk dgn baby sehari je dok spital..baby lahir msuk wad kanak2..mk masuk wad biase..esk tghrynye dah discaj sbb bby xde munth.berak ok.nafas ok..in sha allah xde pape..kena bgthu ulg2 kt nurse n dktr mse nk masuk wad tu yg kite gbs takut dorg lupa..sbb ramai sgt ibu2 kn..

4y ago

macam sy bersalin ptg esk tghry baby dah boleh discaj

saya ade gbs previous pregnancy... antibiotic start lepas air tubn pecah... kalau anak berisiko, anak akan sambung antibiotic di NNW... kalau x, insyaAllah x kne antibiotic... tp peratusan untuk anak kne jangkitan kuman, rendah... insyaAllah... doa yang baik²... semoga Allah permudahkan semuanya...🥰🥰

Ye..doc bg sy yg insert bawah je..sy detect awal ms kndungn 4bulan..mmg gatal bawah tu tramat sgt..dun worry..inshaaAllah xde pape tu..jga kbrsihan n ikt nasihat doc..bykkn bdoa..smoga dprmudahkn..baby akn admit scn for gbs carrier mother..doc mst da acknowledge kn..may Allah ease..

sorry tanya. selalu result keluar tu berapa lama ea kita boleh tahu. sebab kita pun dah hujung2 ni keputihan keluar takbanyak tapi belah dalam banyak. Risau jugak😣

Sama mcm sy, 5m detect gbs. Skg menunggu hari nk bersalin. Doc dh mention akan on antibiotik. Kena doa byk2, sy pun risau tp nk buat mcm mana kan dah rezeki dpt gbs.

4y ago

Sy pn bru detect gbs td.. Pregnant 5 bulan..Buat test dkt klinik swasta.. Rasa down sgt..sedih.. Betul ke baby akn ok je lpas lahir? Knp xada ubat bleh rawat masa skrg ni? Sy risau sgt😭apa yg boleh kita buat utk pastikan baby sihat selamat?

Sama la kita.. Detect gbs..doktor da bgtaw awal2.. Stay 2-3 hari utk on antibiotic kat sepital..harap.kat baby xde apela..

Ye akan on antibiotik..lepas bersalin baby lak on antibiotik..insyaallah xdek ape.. Pikir baik2 je

Macamana awk boleh tau gbs. Byk sgt keputihan ke cmne eh? Ke mmg doc akan cek kita?

4y ago

maaf blh sy tahu procedure ambik sample mcm mana? guna muncung itik ke?

Ye..dr akn trus on antibiotik pada ibu dan bb. In shaa Allah xd ppe

In sha allah xde pape sis...saye pun gbs+ alhamdulillah bbay sihat