Trauma bersalin

Boleh share pengalaman ibu2 trauma bersalin? Ada ke yg trauma sampai anak sorang je tak tambah2?. Saya slalu baca yg trauma last2 anak dh masuk 4 5 orang dah 😂 Saya masuk 21 hari berpantang cakap dengan suami kalau dia nak anak lagi kahwin la lain 😅 tak sanggup dah 🤣🤣 tapi memang dari sblom kahwin saya cakap dh tknak anak atau sorang je. Tapi bila bincang suami nk at least ada sorang lelaki... Tapi yg lahir perempuan, bersyukur la alhamdulillah.. Lepas saya cakap camtu suami kata tkpe la cancel plan 😂 mungkin dia pon penat hri2 balik kerja tkleh tido malam anak meragam tiap 1 - 2 jam.. Saya plak perasaan tknk tambah tu makin kuat sebab kena seluk 4 hari dalam wad.. Last2 emergency czer walaupon dh 5cm🤣 adoi trauma.. Doktor lelaki plak tu.. Next time kalau tiba2 terbuka hati nk beranak memang ke swasta la.. 😅 Ipar duai kata time sakit tk pikir malu.. Ntah la , saya time sakit pon masih malu 😅

10 Balas

Hye sis Saya ada rasa trauma lepas bersalin anak sulung Sebabnya, alahan teruk yang amat sampai kena admit wad, hb low, berat turun, alahan sampai perut 6bulan… lepastu baru boleh nak makan nasi makan banyak2… Nak2 pulak saya overdue, kena induce 3x, jalan tak bukak2 at last kena emergency czer… Sampai anak setahun lebih mengandung lagi sebab terlupa makan ubat perancang… n saya anggap rezeki… Tapi alhamdulillah semua okay alahan tak teruk, badan cergas kuat sihat, cuma hb low sebab saya jenis hb low bp low.. bersalin pon czer jugak tapi dah tahu dari awal so memang dah set mind dari awal alhamdulillah semua Allah permudahkan… N sekarang nak rehat jap😂

6mo ago

sama la saya pun bp low.. anak sulung tak sampai setahun.. dah pregnant anak ke-2.. Alhamdulillah rezeki.. both czer.. skrg mmg nk rehat.. hehehe..

Saya trauma dalam labor room tu je. Masa bukaan dah 6cm. Time ni saya baru rasa sakit contraction. Walaupun less than an hour from 6cm to 10cm, sampai sekarang saya masih teringat lagi sakit tu. Tak tahu nak cakap macam mana sakit tu. Kesian nurse dalam labor room tu, sampai merah bengkak saya genggam tangan diorang. Ni je yang saya ingat. Yang lain saya tak tahu sebab baby keluar je saya minta ubat tidur. Suami la yang tengok saya kena jahit (epi sebab kena vacuum), cuci, nurse bersihkan baby. Sampai sekarang anak dah 2y++, saya tak pernah tanya husband apa jadi lepas saya tidur. Saya takut, rasa seriau nak dengar. Dah la saya ni penakut jarum huhu.

sama la sy dulu fikir takde anak pun tkpe.. suami plk asyik sebut "anak2", sy pn ok la sorang blh kot.. sepanjang pregnancy dulu smooth je, sampai 39w3d kena induce sbb baby stop membesar. masuk ubat tk sakit sgt contractions dlm wad pun tk sakit. tp 6cm masuk lr pukul 7pm, start lepas air ketuban dipecahkan semua contractions kuat2, bersalin pukul 11pm. last makan minum kt wad, dlm lr tu dh la sakit nk minum tkleh bibir kering tebal sgt2 dh. rasa mcm lr tu bilik penyeksaan🤣 lepas anak dh bbrp bulan husband asyik sebut "anak tunggal"🤣 penat la tu kot jaga anak. dh 1y9m boy ibu. tgk la lepas umur 2 3 tahun nti ada rezeki anak lg ke tk

Trauma... Ummm... Anak 1 lelaki trauma... Bengkak susu 2 bulan. Keluar no2 lelaki trauma... Warded 7 hari selepas bersalin kat dia. Nak perempuan sekurang2nya 1kata ayahnya. Keluar no3 perempuan. Trauma... No 3 takde kawan... Keluar No 4... trauma... Cukup2 lah... Pkp. Keluar No 5... Cukup lah 5... Ibu trauma... 2024 April raya ke 2...keluar no6... Yang ni masuk hospital 9 hari... Trauma yg amat... Terus pasang iucd.... Cukup2 lah... Betol2 trauma... 3 pasang. Kiranya rezeki Anak2 ramai... Sambil2 rancang, tapi Allah yang mengatur kan semua...

saya punya pengalaman perit jugak masa dalam Labour room mula ye serah diri smpai 3hari induce belon air ketuban pecah wrna air hijau baby dh berak dlam perut 6 jam sakit contraction cuma 4 cm muntah taik baby pakge serluk banyak kali smpai vergina bengkak last² emrgecy czer 2hari kat hospital balik...ingt last dh tknk tup² persaan nak tmbh tu dtg dan² allah bagi rezeki lgi 2 tahun gap anak no2 pulak kluar alhamdulillah allah permudahkan beranak secara normal

tak pernah rasa trauma bersalin sampai la baru3 ni bersalin ank nom 4. ya allah pengalaman paling taknak ingat 😫😫😫 nak cerita pun rasa sakit 😫 now pantang day 9. badan saya mcm traumatized. even bertunku kena panas skit pun badan saya detect sakit 😅😅. sy ni kalau ikut jenis tahan sakit tapi kali ni mmg sampai trauma badan2 kita dibuatnya 😭😭😭

sy pulk ank first tk trauma ...rasa seronok walaupun sakit ..bersalin ank no 2 rasa lagi sakit terus trauma 😂dlm labor room tgh sakit contraction da ckp ngn suami tknk da bersalin tak tahan sakit🤣 ...tpi tu la akk n akk ipar sy dulu smua kata trauma la, tknk beranak la ...tiba semua ank 4-5 org .. mkn perancang pon sangkut

Saya takde la nk cakap trauma kak, tapi kita ni spesies tak tahan sakit🤣 contrction 6jam pon ya allah sakit dia buat nk branak lagi tu fikir 10kali. Plus frst newborn jugaklah uri melekat nurse rodok ya allah lamanya dia rodok😢 hmm

tengah berpantang skrg...mmg trauma lg...huhu...sakit tahan 'contraction bukaan 7 cm pun 8 jam jgk nak tggu ke 10 cm....7cm nak ke 10 cm tu....mcm lembu kne smbelih shuben cter🤣...last beranak koyak truk...dlam

sy sekarang ngah berpantang,mmg dh fobia nk tambah sbb czer kn..