Postpartum depression

Hi all, boleh share pengalaman berapa lama hormone kita back to normal lepas bersalin? Normal ke rasa kosong, takut nak hadap hari esok, resah n risau pasal anak tak tentu hala sampai restless yang tak berpenghujung? Please share

2 Balas

klu sye, 2 mggu ptame tu agak teruk la.. dgn emosi x stabil.. asyik menangis n marah2 org sekeliling.. lps tu rse tkot nak urus bby sendri.. rse x yakin.. asal mlm je neves, tkot bby nanges.. awal2 tu memg mak n hsband yg uruskn bby, sye cuma pam susu je.. dyorg yg bg susu, tukar lmpin, tdo kn n tenangkn bby.. sye cuma duduk tepi je.. lps 2 mggu tu, bru sye cbe sikit2.. tukar kn pmpers, bg susu, tenangkn bby ble nanges sbb tyme tu da rse larat/kuat sikit..

1y ago

klu sye bley kongsi pngalaman, husband sye slalu ckp jgn tkot/neves klu bby nanges.. bese la tu baby nanges.. mgkin situasi kte bbeza, anak sye x colic, tp mgkin kte bley setkn minset kte jgn tkot klu bby nanges.. n mse2 tu akan blalu.. prangai bby brubah2, ade hri dye nanges, ade hri dye tdo je spanjg mse...

hormon betul2 stabil lebih kurang 1-2 tahun selepas melahirkan.... tapi klau kerisauan terhadap anak kita ni, boleh berlarutan smpai 4-5tahun. Kalau hal ni buat awak rasa amat terganggu sampai menjejaskan kerja atau menjejaskan fungsi harian awak, sila beritahu pada doktor atau bidan kat klinik awak. mereka boleh bantu beri terapi sepatutnya pada awak. ceritakan apa yg awak rasa pada doktor/bidan tu supaya mudah diorg nak bantu.

1y ago

Masih boleh function macam biasa (ketawa/bergurau) tapi dalam ni Tuhan je yang tahu rasa kucar kacir macam mana. Bab risaukan anak tu agak terganggu sebab saya tak percayakan sesiapa untuk tengokkan anak selain husband. Btw terima kasih atas pandangan sis