ada tompok coklat

boleh saya tahu apa maksud tompok coklat ni ye kalau ada ? saya baru 8week pada 18/8 time check up, tapi lepas pergi scan harini baby masih dalam fasa 8weeks dan tak membesar, ada sesiapa tahu untuk atasi tak ? maaf saya agak keliru sebab anak pertama

6 Balas

Sy pun penah jd mcm akak. Masa pregnant yg first 3hari kluar tompok coklat Tp positif kan diri fikir takda apa. Hari 4 mcm tu kluar darah merah dan sakit. Pergi cek doc kata kandungan tak menjadi. Selalu kalau kluar mcm tu tanda awal keguguran. Sama la mcm sy pregnant yg kedua ni. Kluar sama jugak tambah dgn darah merah sikit tp tak sakit. Kandungan dh masuk 8weeks. Punya risau pegi scan baby okay dh nmpak jantung baby so doc suruh bedrest 2 3 minggu. Tp esoknya sy gugur. Kalau bg sy, akak kalau boleh jgn buat keja berat lg masa skrg. Byk rehat. Bedrest. Takot rahim kita tak kuat sbb tu kluar tompok coklat. Tp akak jgn fikir negatif, sentiasa positif. Kalau byk sgt darah tu, cepat cepat la jumpa doc. Harap akak dan baby okay. Semoga akak dipermudahkan segalanya. Amin. Doakan sy dan Suami dimurahkan rezeki. 2kali dh gugur☺️ baru ja 3 hari lepas. ini pengalaman sy kak.

3y ago

Ya kak, akak kena bykkan baring. Jgn terlalu lama duduk atau berdiri. Nk kata takgugur tu. Wallahualam. Doa yg baik baik ja. Positifkan diri fikir yg baik baik. Sy ni sbbkan rahim tak kuat sama kot sbb tu gugur.

kalu keluar darah pd peringkat awal mengandung, lebih baik ke hospital terus dan bertanya dgn doktor..its ok..jgn buat assumption sendiri. pengalaman sy..at 16 weeks bleeding coklat lendir sikit je selang sehari selama dua hari..g check up rupanya baby da meninggal masa kandungan 12 weeks lg..jd g je hospital jika ada bleeding..kalu bkn bidang kita, g la pd org yg arif dlm bidang ni.

maybe tompok coklat tu tnda nk gugur dh.. sbb kandungan sy yg lepas pun mcm tu, baby xmembesar & xmenjadi, sepatutnya dh 10w tp masih 8w je.. lpas smggu sy kuar tompok2 coklat slama 2hri.. pas tu stop, lpas 3-4hri camtu terus sy bleeding byk & gugur

Saya tk pasti puan, sbb selalu dgr cerita klu lepas beberap hari size pun sama tk membesar tu ada kemungkinan kandungan tk menjadi. Lepas scan doktor ada bgtau apa apa ke? Folic acid mkn tk hari hari?

3y ago

lepas scan doktor kata saya failed pregnancy tapi saya nak fikir positive je semoga allah jauhkan saya dari segala penyakit dan takde bende buruk jadi pada baby

yeke ? allahu semoga yang baik baik sahaja berlaku pada awak, doakan saya dan baby ye sebab ni anak first saya takut 🥺, ada tak possibility untuk tak gugur ?

Boleh jadi normal atau x normal, tp kalau dh tak membesar tu biasanya akan xnormal, sbb sy pernah alami anak first dlu, semoga baik baik saja , take care yunk